Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές πριν από τη μάχη των τελικών της Α1

Πρεμιέρα στο πάνελ για τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκο Αλβέρτη

18412302_pao_osfp.limghandler

Από όλα είχε η –κοινή- συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ΕΣΑΚΕ μια ημέρα πριν το τζάμπολ των τελικών. Οι «αιώνιοι» κάθισαν δίπλα δίπλα και αναφέρθηκαν στους στόχους τους.

«Επιθυμία όλων ήταν να είχαν προκριθεί οι δύο ομάδες στο Final-4», είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας αλλά, «οι δύο ομάδες εξάντλησαν τις πιθανότητες τους να πάρουν το πρωτάθλημα. Πέρσι και πρόπερσι δεν ήταν ίδια τα δεδομένα. Φέτος ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι πολύ σημαντικό πάντα. Η προετοιμασία μας είναι σε καλή κατάσταση. Το να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι δύσκολο σε συνδυασμό με την ποιότητα του Παναθηναϊκού», επεσήμανε ο τεχνικός του Ολυμπιακού υποστηρίζοντας ότι «στα ντέρμπι η ατμόσφαιρα είναι χειρότερη από όλα τα γήπεδα της Ευρώπης. Παντού είναι καλύτερα από εδώ. Μερικές φορές λέμε δεν έγινε τίποτα, γιατί φάγαμε μόνο 2-3 μπουκάλια στο κεφάλι. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με αυτή την ιδέα. Οι παλαιότεροι στον Ολυμπιακό μου λένε ότι πλέον είναι καλά τα πράγματα. Πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές μόνο οι παίκτες».

Ο Μπαρτζώκας σχολίασε το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει περισσότερα παιχνίδια: «Ο Ολυμπιακός είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Οι προσδοκίες ήταν να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για 3η συνεχόμενη σεζόν. Παίξαμε ημιτελικό Κυπέλλου εκτός έδρας και από το πρωτάθλημα χάσαμε από την αρχή σχεδόν το πλεονέκτημα της έδρας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μία προσπάθεια. Το προφίλ που παίζουμε είναι δεδομένο. Ο Ολυμπιακός είχε soldout σε κάθε παιχνίδι στο TOP-16. Φυσικά κι αν η χρονιά τελειώσει χωρίς τίτλους θα είμαστε πολύ στενοχωρημένοι. Κάτι που απευχόμαστε φυσικά. Θέλουμε στο τέλος να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα θα έχουμε κάνει… Δείτε τι κρίση αγωνιστική έχει η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε μία αντικειμενική ανάλυση των ομάδων. Κάποιες ομάδες που έκαναν μεγάλες νίκες και διαχειρίστηκαν τόσες πολλές κρίσεις πλέον οι προπονητές είναι υπ ατμόν και οι παίκτες θεωρούνται λούζερ. Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα κρινόμαστε με τη δουλειά που κάνουμε, αλλά παίζουν πολλά ρόλο. Στον αθλητισμό είναι και οι ήττες πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν κάθε φορά και τι ευθύνη έχουν οι ομάδες και οι προπονητές ο κ.Μπαρτζώκας είπε: «Είμαστε Έλληνες οι προπονητές και όσο μέρος του προβλήματος είμαστε εμείς, άλλο τόσο είστε κι εσείς υπεύθυνοι οι δημοσιογράφοι. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι να αναλάβουν τελικά τις ευθύνες τους».

Ο αρχηγός των ερυθρόκευκων Βασίλης Σπανούλης υποστήριξε: «Να ευχηθούμε να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς ακρότητες. Η καλύτερη ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, εγώ προσωπικά θα κάνω ότι μου ζητήσει ο κόουτς για να βοηθήσω την ομάδα μου. Καλούμαι να αντιμετωπίσω και να βρω λύσεις, βρίσκοντας τους ελεύθερους παίκτες αν έρθουν πάνω μου 2 και 3 αντίπαλοι. Να βρεθούν ανοιχτοί χώροι για τους συμπαίκτες μου θα είναι το ζητούμενο στο παρκέ. Στόχος είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Για το αν το κίνητρο φέτος είναι υψηλότερο; «Δεν μπορείς να πηγαίνεις πάντα στο φάιναλ φορ. Παίζουν ρόλο και οι εξωγενείς παράγοντες όπως για παράδειγμα οι τραυματισμοί. Το γεγονός ότι έχουμε δύο μεγάλες ομάδες που έπαιξαν σε τόσα συνεχόμενα φάιναλ φορ, μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει. Θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Δεν έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο με τις επιτυχίες, οπότε πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο και να δίνεις τα πάντα για τους τίτλους. Έτσι είναι το μπάσκετ».

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που για πρώτη φορά βρέθηκε σε ένα τέτοιο πάνελ με την ιδιότητα του προπονητή δήλωσε:

«Νιώθω τον εαυτό μου τυχερό που έχω δει τα πράγματα από τρία πόστα. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι επί της ουσίας, δεν έχει τόση γλύκα, όσο όταν ήμουν παίκτης και πλέον προπονητής. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και οδηγός μας είναι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θα ήταν καλό να δείξουμε και στην εξέδρα ένα όμορφο θέαμα».

Σε ερώτηση αν επηρεάζονται οι ομάδες από τα όσα γίνονται κάθε χρόνο πριν τους τελικούς ο Φράνκι είπε:

«Δεν έχω μπει στη διαδικασία ούτε ανάλυσης των δηλώσεων και της κόντρας, ούτε κάποιου άλλου θέματος. Είναι έξω από εμάς. Με το πρόγραμμα βεβαρημένο, δεν μένει χρόνος για άλλα πράγματα. Είναι άγνωστο για μένα -σε εισαγωγικά- τα όσα γίνονται».

Για τις δυσκολίες που έχει ο Παναθηναϊκός:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε . Εγώ ως προπονητής θα είμαι για πρώτη φορά στο τιμόνι της ομάδας που θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα. Δίνεις τα πάντα για να έρθει αυτό για το οποίο προσπαθείς. Όπως είπαν και ο κόουτς Μπαρτζώκας και ο Βασίλης, κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους τίτλους».

Ο αρχηγός των πρασίνων, Δημήτρης Διαμαντίδης σχολίασε:

«Να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς επεισόδια και ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο να δει ωραία ματς. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα συν, αλλά αυτό δεν δείχνει τίποτα. Πρέπει να το αποδείξουμε στο παρκέ ότι είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι υπάρχει θέληση και πάθος από τις δύο ομάδες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε έναν ακόμα τίτλο».

Αν το κίνητρο εφέτος είναι υψηλότερο; «Θεωρώ ότι όταν είναι στόχος το τρόπαιο, υπάρχει μεγάλο κίνητρο. Εντάξει, δεν πήγαμε στο φάιναλ φορ, μάλλον είχαμε κακομάθει. Το κίνητρο είναι υψηλό και θεωρώ ότι θα δούμε μεγάλα παιχνίδια».

Σε ερώτηση προς τους αρχηγούς αν θα πρέπει κάποια στιγμή και οι παίκτες να αναλάβουν δράση η απάντηση ήταν: «Τι να λέμε; Ας τα λύσουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα. Εμείς τι να πούμε; Είμαστε πρωταγωνιστές μόνο μέσα στο γήπεδο. Στις ομάδες είμαστε για να παίξουμε μπάσκετ και τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε μία ώρα να μιλάμε για τη βία μόνο…».

Για την τρίτη θέση

Το γεγονός της παρουσίας για τρίτη συνεχόμενη σαιζόν σε πλέϊ οφ και στη διεκδίκηση της 3ης θέσης επεσήμανε ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

«Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ για 3η συνεχή σεζόν. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη θέση που πήραμε στους 8 μήνες της κανονικής περιόδου. Ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ καλή ομάδα που την ξέρουμε και μας ξέρει καλά. Εύχομαι να γίνουν καλά παιχνίδια», είπε ο κ.Σφαιρόπουλος προσθέτοντας:

«Είναι θετική η χρονιά. Δεν είναι εύκολο να τελειώνεις στην 3η θέση. Έχουμε παίξει φέτος 49 παιχνίδια μαζί με το Eurocup. Μένει λοιπόν η τελευταία στροφή του μαραθωνίου και θέλουμε να τερματίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Λιανού ο κόουτς είπε:

«Ο κ. Λιανός έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και έχει 10 χρόνια που προσφέρει. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται. Δεν θέλουμε να φύγει από το μπάσκετ ο κ. Λιανός. Έχει μείνει πολλά χρόνια και συνεισέφερε όλα τα χρόνια από την τσέπη του -είναι λίγοι που το κάνουν αυτό. Ωστόσο, όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο πρέπει να μένεις ανεπηρέαστος».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος, τόνισε:

«Δεν είναι μόνο για το γόητρο οι τελικοί. Ίσως και να μην γίνονταν αυτοί οι αγώνες να μην επηρέαζε σε τίποτα την εξέλιξη του πρωταθλήματος, ωστόσο φέτος έγινε ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ξεκινώντας από το περασμένο καλοκαίρι ξέραμε ότι θα ήταν δυνατές όλες οι ομάδες. Οι παίκτες μου έκαναν καλή προσπάθεια και βρεθήκαμε στα πλέι οφ. Ο Πανιώνιος είναι πολύ δυνατός και παίζει σκληρή άμυνα. Θα είναι δύσκολοι αγώνες. Ωστόσο, πιστεύω στις δυνατότητες της ομάδας μου και θεωρώ ότι μπορεί να σπάσει την έδρα του Πανιωνίου και να πάρει την 3η θέση».

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης από τους καλύτερους του ΠΑΟΚ, παρατήρησε:

«Το σημαντικό είναι ότι φτάσαμε στο τέλος του πρωταθλήματος κι έχοντας παρακαταθήκη όλη τη σεζόν, θέλουμε να παίξουμε για την 3η θέση. Έχουμε την δύναμη και το χαρακτήρα να καταφέρουμε να πάρουμε τη σειρά. Να γίνουν όμορφα παιχνίδια. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο και στον μεγάλο τελικό και να μην τελειώσουν οι αγώνες όπως πέρσι». Ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μπορούσαν και οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου να δουν τους τελικούς των αιωνίων. Πως; Παίζοντας διαφορετικές ημέρες…

 

Βαγγέλης Μελέκογλου

 

 

 

 

By