Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τι «ζητά» η Morgan Stanley από τον Αη Βασίλη

Τα πέντε βήματα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη για το επόμενο έτος

Germany_Europe_Financial_Crisis_052c9

Με το 2014 να είναι προ των πυλών,  είναι παράδοση σ” όλο τον κόσμο τα παιδιά να ζητούν τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη. «Παιδιά» υπάρχουν και στην Morgan Stanley, με τον οίκο να τονίσει σε έκθεση του, τα 5 κρίσιμα ζητήματα που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά.

ΗΠΑ: Τα βλέμματα στη Fed

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα τους τελευταίους μήνες είναι η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές επιμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος αγοράς αμερικανικών ομολόγων (tapering), που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 85 δισ. δολάρια μηνιαίως, στις αρχές του 2014. Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το «στοίχημα» για τη Fed είναι να προχωρήσει το tapering σταδιακά, και να περιορίσει το επιτόκιο στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Θέμα με τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσο η κυβέρνησης της Ιαπωνίας μπορεί να προχωρήσει από τον -χρόνιο- αποπληθωρισμό σε συγκρατημένο πληθωρισμό. Το συγκεκριμένο, που θεωρείται δύσκολο για την ιαπωνική οικονομία, θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Κρίσιμη η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

Για τα κράτη – μέλη του ευρώ, το μεγάλο θέμα για το 2014 θα είναι το κατά πόσο επιτυχημένη θα είναι η μετάβαση στην τραπεζική ένωση.  Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι μέρες της πολύ μεγάλης κρίσης έχουν παρέλθει για την Ευρωζώνη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η οικονομία της περιοχής έχει ξεφύγει από τους κινδύνους, και θα χρειαστεί να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για να εδραιωθεί η ανάπτυξη.

Μεταρρυθμίσεις και στην Κίνα

Η πορεία της κινεζικής οικονομίας συνεχίζει να είναι καλή, όμως το Πεκίνο χρειάζεται να κάνει αρκετά βήματα προς το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Μπορεί το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να συνεχίζει να επεκτείνεται και για το 2013, ωστόσο παραμένει η ανάγκη για περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη

Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν οικονομικά μοντέλα που θα οδηγούν σε μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και το επιχειρείν σε διεθνές επίπεδο.

Στο «γράμμα» της προς το Αη Βασίλη, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,5% για το 2014 έναντι ποσοστού 3% για φέτος, ενώ εκτιμά άνοδο 3,5% με 4% για τα επόμενα χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By