Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι θα αλλάξει στον Αστέρα – Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο πολυτελή τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως – Επένδυση 1 δισ. ευρώ

asteras622_439Το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει η επένδυση της εταιρείας AGC,αραβικών συμφερόντων, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, σε βάθος πενταετίας. Η  JERMYN Street Real Estate Fund IV LP πλειοδότησε προχθές στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ.

Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε κι επισήμως προτιμητέο επενδυτή την JERMYN Street Real Estate Fund IV LP, η οποία ελέγχεται από την AGC, η οποία πλειοδότησε με μεγάλη διαφορά από τους δύο άλλους διεκδικητές του ακινήτου ήτοι το σχήμα των Dolphin Capital (Μ. Καμπουρίδης, Π. Χαλαμπίδης, Α. Παπαγεωργίου)- Colony Capital και το τρίτο σχήμα των Olayan- Κωνσταντακόπουλου.  Η προσφορά που κατέθεσε ήταν κατά 50 εκατομμύρια ευρώ (έφτασε τα 400 εκατ. ευρώ) υψηλότερη από αυτή που είχε καταθέσει το επενδυτικό σχήμα που υπέβαλε τη δεύτερη υψηλότερη προσφορά. Σημειώνεται ότι στο σχήμα που ελέγχει η AGC, και στηρίζεται σε δύο ισχυρά κρατικά funds Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, συμμετέχει και ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud. Εχει κάνει σπουδές οικονομικών στο Χάρβαρντ και επί χρόνια στο Κουβέιτ διαχειρίστηκε κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation – KPC. Εργάστηκε επίσης στην JP Morgan. Η AGC διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. Ευρώ ενώ έγινε γνωστή όταν εξαγόρασε αντί 625 εκατ. Ευρώ από την κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Inter RAO» το μερίδιό της στην Enel OGK. Εχει γραφεία επίσης στη Βηρυτό και το Ντουμπάι.

Ποιος ο στόχος των Αράβων

Οι Άραβες επιθυμούν την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του συνολικού οικοδομήματος, με άμεσο στόχο την ανάκτηση της χαμένης αίγλης του Αστέρα και κατ” επέκταση και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο αναβάθμισης, θα δημιουργηθεί ένα υπερπολυτελές συγκρότημα 7 αστέρων. Σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται να οικοδομηθούν 12 περίπου eco friendly βίλες στην θέση ωστόσο του συγκροτήματος Αφροδίτη, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθεί «ούτε κυβικό τσιμέντου παραπάνω από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα» , αλλά να δοθεί έμφαση στην διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, θα διατηρήσει τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δεν θα προχωρήσει περαιτέρω σε ανάπτυξη real estate, αφού άμεσος στόχος αποτελεί η εκμετάλλευση του συγκροτήματος, ως ξενοδοχειακής και τουριστικής δομής. Μάλιστα, αναμένεται και η επέκταση της μαρίνας και των καταστημάτων, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στα χέρια της AGC Equity Partners περνούν:

-Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια που έχουν ανακαινισθεί το 2004, 58 bungalows, σπα και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο.
-Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο που έχουν ανακαινισθεί το 2004.
-Μέσω της αύξησης κεφαλαίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο «Αστέρας» μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029).
-Το ακίνητο περιλαμβάνει και το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Βέβαια πλέον δεν είναι λειτουργήσιμο, αφού είχε εγκαταληφθεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. “Οταν λειτουργούσε είχε συνολικά 165 δωμάτια.
-Τέλος, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης έως το 2022 της παραλίας του Αστέρα, καθώς και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (μέχρι 2052).

Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας που αγόρασε τμήμα του Αστέρα 

turk_2Στους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας συγκαταλέγεται ο Φερίτ Σαχένκ (Ferit Şahenk), ο όμιλος του οποίου εξαγόρασε τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα Βουλιαγμένης. Γεννημένος το 1964 στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Σαχένκ είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Doğuş Holding και η περιουσία του εκτιμάται στα 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 κατατάχθηκε στο 573 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Εχει έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.  Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Αϊχάν Σαχένκ, ιδιοκτήτης του ομίλου τον έστειλε στην Doğuş Garanti Bank για την εκπαίδευσή του.

Ο Φερίτ Σαχένκ έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο καιρό μετά, ο Σαχένκ απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV. Για να χρηματοδοτήσει αυτήν τη λειτουργία πούλησε μέρος της Garanti bank.

Ο όμιλος Doğuş δραστηριοποιείται σε τομείς των μέσων ενημέρωσης, του τουρισμού, της οικονομίας και των κατασκευών. Πρόσφατα, επεκτάθηκε και σε αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων. Η Doğuş Holding γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Σαχένκ. Η εταιρία αγόρασε το 74% των μετοχών της Door’s Group που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Kitchenette και Go Mongo. Τα έσοδά της αγγίζουν τα 5,7 δισ. δολάρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By