Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι θα ελέγξει η τρόικα, ποια θέματα παραμένουν ανοιχτά

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την επίσκεψη της τρόικας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου.

© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Το βασικό μέτωπο είναι αυτό της διαθεσιμότητας, όπου κυβερνητικές πηγές δηλώνουν αισιόδοξες πως όλα θα είναι έτοιμα όταν φθάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στις 15 Σεπτεμβρίου για το φθινοπωρινό κύμα υπαγωγής σε κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Οι κοινωνικές αντιδράσεις αναμένεται να ενταθούν μετά την ομολογία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως από τη διαθεσιμότητα θα προέλθουν οι υπόλοιπες από τις 15.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014. Η συνέπεια πάντως απέναντι στην τρόικα στον τομέα της διαθεσιμότητας θα αποτελέσει και ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, στην οποία υπάρχουν και πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να σταθούν ιδιαίτερα στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, όπου δεν αποκλείεται όπως όλα δείχνουν να τεθεί και ζήτημα κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας προς πώληση σε εταιρεία ειδικού τύπου υπό τον έλεγχο των δανειστών. Τα σενάρια αυτά πάντως απέκλεισαν με συνεντεύξεις τους την Κυριακή τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το φορολογικό είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα της συζήτησης. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αναμένεται να είναι έτοιμος από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η μείωση των εσόδων και οι πενιχρές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι όμως αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων βρίσκεται πάντα υψηλά στις προτεραιότητες της τρόικας. Προαπαιτούμενο σε αυτό τον έλεγχο είναι ο νέος κώδικας των δικηγόρων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα απελευθερώνει τις αμοιβές των δικηγόρων και θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη σύναψη συμβολαίου. Ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες.

Εντός της εβδομάδας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στην τρόικα το σχέδιο για την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ, τη διάσπαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε δύο σκέλη και το διαχωρισμό ορυχείων και εργοστασίων της ΛΑΡΚΟ, και αναμένει τις απαντήσεις.

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο που παραμένει ανοιχτό είναι τα χρέη του δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπλοκές τύπου ΔΕΠΑ η αποκρατικοποίηση τους. Οι οφειλές από υδροληψία ανέρχονται σε 200-230 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδυτικές οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ.

Η άρση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν είναι μεν προαπαιτούμενο, θα τεθεί όμως από την τρόικα και θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των δανειστών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By