Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τι θα κρίνει τη ρύθμιση του χρέους

Τα μηνύματα που παίρνουν οι εταίροι-δανειστές από την Ελλάδα, περί μείωσης των φόρων και αύξησης των παροχών, ώστε να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, δημιουργεί ένα κλίμα αναμονής σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας

xreos_ellada610

Η “διευθέτηση” του ελληνικού χρέους ώστε να αυτό να καταστεί βιώσιμο και “ελαφρύτερο” θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένη. Όσο και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να δεσμευτούν από τώρα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, γνωρίζουν καλά ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρουν τη σχετική απόφαση. Είναι γεγονός ότι αυτό που τους κάνει επιφυλακτικούς να δείξουν τη σιγουριά τους για το τελικό αποτέλεσμα, είναι ο φόβος τους ότι η Ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών, θα σταματήσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο και θα προτιμήσει να προχωρήσει μονομερώς σε μια δημοσιονομική χαλάρωση.

Τα μηνύματα που παίρνουν οι εταίροι-δανειστές από την Ελλάδα, περί μείωσης των φόρων και αύξησης των παροχών, ώστε να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, δημιουργεί ένα κλίμα αναμονής σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Άλλωστε και η Ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι-δανειστές τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον, γνωρίζουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Είναι γνωστό ότι ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015 και αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι προγραμματισμένα για το Νοέμβριο.

Τότε οι ελληνικές τράπεζες θα γνωρίζουν εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια και αν αρκεί το “μαξιλαράκι” του ΤΧΣ των 11δισ ευρώ που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση τους.

Τότε θα απαντηθεί οριστικά και το ελληνικό αίτημα για χρησιμοποίηση αυτών των 11 δισ ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Εφόσον οι τράπεζες αποδείξουν ότι μπορούν να καλύψουν τις νέες τους κεφαλαιακές ανάγκες από την αγορά, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα 11δισ ευρώ, τότε θα απαντηθεί και το ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα τρίτο δάνειο από την Ευρωζώνη, που θα σημαίνει την υπογραφή μιας ακόμα δανειακής σύμβασης ή θα μπορέσει τυπικά να απεμπλακεί από τα μνημόνια.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για την τύχη του ελληνικού χρέους δεν θα κριθεί μόνο από τα παραπάνω. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό της Ε.Ε μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπως και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος μέχρι τότε. Για παράδειγμα εάν η χώρα έχει μπει μέχρι τότε σε μια νέα προεκλογική περίοδο, ίσως οι Ευρωπαίοι να περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών, ώστε να διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση πρώτα.

Ως εκ τούτου, το θέμα της διευθέτησης του χρέους έχει πολύ δρόμο μπροστά του και πολλά στάδια να περάσει μέχρι να μάθουμε την τελική απόφαση και η διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα κριθεί από πολλούς παράγοντες.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By