Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι λέει ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό Έμπολα για την επιδημία

«Μόνο με την παρασκευή εμβολίου μπορεί να ανακοπεί ο Έμπολα»

peter-piot

Η επιδημία του Έμπολα μπορεί να ανακοπεί μόνο με την «παρασκευή εμβολίου» τονίζει ο καθηγητής του  London School of Hygiene and Tropical Medicine, Πέτερ Πίοτ, ο οποίος είναι ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό στο Κογκό το 1976.

Ο καθηγητής επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΗΕ για αδικαιολόγητη αργοπορία καθώς όπως λέει  δεν θα είχε ξεσπάσει επιδημία εάν είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα, «Κάτι που ήταν εύκολο να ελεγχθεί βγήκε εντελώς εκτός ελέγχου». Όπως τονίζει, η επιδημία Έμπολα είναι εκτός ελέγχου σε τρεις χώρες και απειλεί άλλες 15, ενώ στην παρούσα φάση, τρία εμβόλια βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Μάλι. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Εάν εγκριθούν θα χρησιμοποιηθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

«Εάν η επιδημία δεν σταματήσει στις τρεις χώρες που έχει πλήξει θα εξαπλωθεί πολύ σύντομα στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουϊνέα και το Μάλι» λέει ο Πίοτ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι έως και 120.000 γυναίκες κινδυνεύουν να πεθάνουν τον επόμενο χρόνο στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και την Γουινέα εξαιτίας του Εμπολα, καθώς οι έγκυες γυναίκες προσβάλλονται πιο εύκολα από τον ιό.

Επιχειρηματίας πουλάει το ebola.com 150.000 δολάρια

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο δριμείας κριτικής έχει βρεθεί ένας επιχειρηματίας, ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει το domain ebola.com. Και τα χρήματα που ζητάει αγγίζουν τα 150.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα metro.co.uk ο Jon Schultz δραστηριοποιείται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα. Αγοράζει ονόματα στο Διαδίκτυο όταν δεν έχουν μεγάλη αξία και τα «μοσχοπουλάει» όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ ο Schultz αγόρασε το ebola.com το 2008 έναντι 13.500 δολαρίων και τώρα ζητάει 150.000 δολάρια.

Την απόφασή του, πάντως, πολλοί έχουν σχολιάσει αρνητικά, δεδομένου ότι του καταλογίζουν πως προσπαθεί να πλουτίσει από τον θανατηφόρο ιό, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.

Ο ίδιος, πάντως, έχει στην κατοχή του ακόμα τα ονόματα birdflu.com, h1n1.com and fukushima.com.

By