Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τι μυστικά κρύβει ένας κομήτης;

Πέρασε πάνω από την Αίγυπτο και εξερράγη, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στην έρημο Σαχάρα στους 2.000 βαθμούς

cometΗ πρώτη απόδειξη της εισόδου ενός κομήτη στην ατμόσφαιρα της Γης, πριν από 28 εκατομμύρια χρόνια ήρθε στο φως, χάρις στις έρευνες μιας ομάδας νοτιοαφρικανών επιστημόνων.

Ο κομήτης πέρασε πάνω από την Αίγυπτο και εξερράγη, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στην έρημο Σαχάρα στους 2.000 βαθμούς Κελσίου.

«Οι κομήτες είναι μοναδικοί και ασυνήθιστοι, καθώς μεταφέρουν αρχαϊκά υλικά που έρχονται απ’ έξω από το ηλιακό μας σύστημα και από ακόμη μακρύτερα. Έχουμε λοιπόν στην κυριολεξία ένα χημικό εργοστάσιο που ταξιδεύει, το οποίο εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα και εκρήγνυται. Ο κομήτης διαλύεται και εκτοξεύει γυαλιά, λιώνει σε γυαλιά. Δημιουργείται μια λίμνη φωτιάς που προκαλεί στη συνέχεια την καταστροφή μιας έκτασης που ξεπερνά τα 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» αναφέρει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπλοκ.

cometis

Ένα δείγμα αυτού του γυαλιού εκτίθεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική, μαζί με ένα ασυνήθιστο κομμάτι βράχου που βρέθηκε στην Σαχάρα, πριν από 20 χρόνια. Το κομμάτι αυτό είναι γεμάτο με μικροσκοπικά μαύρα διαμάντια και αποτελούσε μέρος του πυρήνα του κομήτη.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να δώσει στο δείγμα το όνομα «Υπατία», προς τιμήν της πρώτης γυναίκας μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου, Υπατίας που έζησε στην Αλεξάνδρεια.

«Η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ξοδεύουν γενικά εκατομμύρια δολάρια στο να σχεδιάζουν διαστημόπλοια που μπορούν να στείλουν ένα τρυπάνι για να δουν τι περιέχει ο πυρήνας ενός κομήτη. Το απίστευτο με τη δική μας ανακάλυψη είναι ότι δεν χρειάζεται να πας στο διάστημα, για να μαζέψεις το απαραίτητο υλικό. Όλα βρίσκονται εδώ στη Γη» επισημαίνει ο καθηγητής Μπλοκ.

Καθώς ο πυρήνας ενός κομήτη είναι φτιαγμένος από υλικό που σχηματίστηκε ταυτόχρονα με την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μας επιτρέψει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της δημιουργίας του κόσμου μας.

Πηγή: Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By