Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι να μην κάνεις σε κινέζικο επαγγελματικό δείπνο

Έξι χρήσιμες συμβουλές για επιχειρηματίες που θέλουν να κλείσουν business στην Κίνα

της Λήδας Κοκκίνη*

Αντιπροσωπία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας  Ευάγγελος Βενιζέλος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚΠολλοί Έλληνες επιχειρηματίες και ελληνικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα. Όνειρο τους, είναι να αποκτήσουν ένα κομμάτι από την πίτα της κινεζικής αγοράς.

Και ενώ κάποιοι τα καταφέρνουν να συναντήσουν τον Κινέζο επιχειρηματία που θα τους ανοίξει την πόρτα στο «σπίτι» του δράκου, αρκετοί απ’αυτούς δεν περνούν το κατώφλι. Ένας σημαντικός λόγος, είναι η διαφορά κουλτούρας.
Οι Κινέζοι δεν κλείνουν ποτέ συμφωνίες σε γραφείο. Οι συμφωνίες και τα συμβόλαια οριστικοποιούνται πάντα σ’ ένα τραπέζι με ακριβό φαγητό και πολύ, πάρα πολύ ποτό.

Υπάρχουν όμως και κανόνες συμπεριφοράς, εντελώς διαφορετικοί από τους ευρωπαϊκούς και λοιπούς δυτικούς, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά.
Αν λοιπόν θέλετε να έχετε επιτυχία στο επαγγελματικό σας γεύμα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες:
1) Δείξε μου τη θέση σου, να σου πώ ποιος είσαι!
Σύμφωνα με τους κινεζικούς κανόνες συμπεριφοράς, το πιο σημαντικό πρόσωπο κάθεται πάντα στη θέση που βρίσκεται όσο μακρύτερα γίνεται από την πόρτα.

Αν θέλετε να τιμήσετε τον Ασιάτη καλεσμένο σας θα τον βάλετε να κάτσει εκεί. Αν ο καλεσμένος είστε εσείς, θα περιμένετε να σας υποδείξουν που θα καθήσετε.

Εκτός από τη θέση όμως του Νο1 υπάρχει σειρά προτεραιότητας και για τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες.

Δεξιά και αριστερά του τιμώμενου κάθονται προφανώς τα επόμενα πιο σημαντικά άτομα. Αριστερά του όσοι έχουν αξιολογηθεί ότι δικαιούνται τη 2η , 4η και 6η πιο σημαντική θέση, ενώ δεξιά του αντίστοιχα αυτοί για την 3η, 5η και 7η.
2) Γιάννη μου την..πετσέτα σου!
Συνήθως αυτόματα, σε ένα τραπέζι (εκτός αν είναι στο σουβλάκι της γειτονιάς), οι συνδαιτημόνες τοποθετούν την ατομική τους πετσέτα στα πόδια τους.

Στην Κίνα όμως, η συνήθεια αυτή είναι κάπως διαφορετική: η μια γωνία της πετσέτας μπαίνει κάτω από το πιάτο και οι υπόλοιπες τρεις πέφτουν διαγώνια στο τραπεζομάντιλο και στα πόδια του καλεσμένου.
3) Αυτός που τρώει μόνος του, πνίγεται μόνος του (Κινέζικη Παροιμία)
Εκτός από την περίπτωση που εσείς οργανώνετε το τραπέζι, ποτέ μην αγγίξετε το πηρούνι (ή τα ξυλάκια) σας πρώτοι.

Το να ξεκίνησετε να τρώτε πριν αρχίσουν να το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά.

Φυσικά, είναι προφανές, ότι εάν χρησιμοποιείτε ξυλάκια στο φαγητό, σε καμία περίπτωση δεν «παίζετε» με αυτά.

Δεν τα χτυπάτε στο τραπέζι. Δεν τα μασάτε. Δεν τα χρησιμοποιείτε για να δείξετε κάτι. Δεν καρφώνετε το φαγητό με αυτά.

Δεν τα καρφώνετε κάθετα στο φαγητό (αυτό θεωρείται προσφορά στους θεούς κατά το βουδισμό).
Αντιπροσωπία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας  Ευάγγελος Βενιζέλος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ4) Γκαρσόν!! Λεκιάστηκα!!
Μη σηκωθείτε από το τραπέζι εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Όταν όλοι οι καλεσμένοι έχουν φτάσει και έχουν πάρει τις θέσεις τους, σε ένα επίσημο δείπνο, είναι πολύ ενοχλητικό να σηκώνεται κάποιος και να περπατάει γύρω από το τραπέζι.

Οι σερβιτόροι θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σας, όπως το να σας βάζουν νερό ή κρασί, να μαζεύουν τα πιάτα, κτλ.
5) Μ’αγαπάς ή τζάμπα πίνω;
Κατανάλωση αλκοόλ. Τελευταίος αλλά πιο σημαντικός από όλους τους παραπάνω κανόνες είναι η κατανάλωση αλκοόλ στο τραπέζι και το τσούγκρισμα των ποτηριών.

Για αρχή, ξεχάστε ότι ξέρατε! Στην Κίνα θεωρείται σχεδόν έγκλημα το να μείνει κάποιος νηφάλιος μέχρι το τέλος του τραπεζιού.

Ενώ οι γυναίκες συνήθως περιορίζονται σε τσάι, πορτοκαλάδες και κόλα, οι άντρες κατεβάζουν μπύρες, κρασί και το αντίστοιχο δικό τους τσίπουρο, το baijiu, σα νερό.

Μάλιστα, πολλές φορές θα σηκωθούν και θα τσουγκρίσουν το ποτήρι τους με συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο του ποτηριού θα πρέπει να καταναλωθεί μονορούφι και μετά το ποτήρι να το αναποδογύρισετε δείχνοντάς το σε αυτόν με τον οποίο τσουγκρίσατε.

Πολλά άτομα μπορούν να τσουγκρίσουν το ποτήρι κάποιου, ο ένας μετά τον άλλο, αλλά ποτέ ένας δεν μπορεί να τσουγκρίσει ταυτόχρονα με δύο ή παραπάνω, εκτός αν είναι το «μεγάλο αφεντικό».

Το ποτήρι το κρατάτε σφιχτά με το δεξί χέρι, ενώ το αριστερό σας στηρίζει τον πάτο του ποτηριού.
Μέχρι το τέλος του γεύματος τα πρόσωπα είναι πιο κόκκινα και από έναν κινέζικο γάμο και οι φωνές τους μπορούν να προκαλέσουν ένα μικρό σεισμό στη γύρω περιοχή.

Βέβαια πάντα πρέπει να προσέχει κανείς τι λέει όταν έχει πιεί ένα ποτηράκι παραπάνω. Τότε βέβαια θα μου πείτε, γιατί να πιείτε τόσο πολυ; Όπως πολύ απλά μου είχε εξηγήσει κάποια στιγμή ένας φίλος Κινέζος, «όταν μεθάς, λες αυτό που πραγματικά σκέπτεσαι. Οπότε, όταν προσποιείσαι ότι έχεις πιει, αλλά οι σκέψεις σου είναι καθαρές, μπορείς να πεις σε αυτούς με τους οποίους βρίσκεσαι πόσο πολύ τους σέβεσαι, πόσο πολύ εκτιμάς τη δουλειά/εταιρεία/χώρα τους.

Για παράδειγμα μπορείς να πεις «Κύριε Λι, μ’αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που σκέπτεστε και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα πετύχει. Δεν έχω καμία αμφιβολία!» και ο κύριος Λι θα ευχαριστηθεί. Θα σκεφτεί ότι του λες αυτό που σκεπτόσουν πάντα γι’ αυτόν και ότι απλώς τώρα που ήπιες καταλάθος σου ‘ξέφυγε’, ενώ στην πραγματικότητα έχεις πιει ελάχιστα.

6. Δώρα φέροντες

Τέλος, μην ξεχάσετε να κρατάτε κάποιο δώρο για τους πελάτες/μελλοντικούς συνεργάτες σας.

Κατά πάσα πιθανότητα, έχουν φέρει κι αυτοί κάτι για σας. Αν πάλι όχι, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί αυτό σημαίνει ότι κάπως θα πρέπει να βγάλουν την «υποχρέωση» απέναντί σας.

Στο χέρι σας είναι να πάρετε κάτι παραπάνω από μια κινέζικη προσελάνη.

*Η Λήδα Κοκκίνη είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και  Υπεύθυνη Διοργάνωσης Εμπορικών Εκθέσεων στην Ασία. Ζει στη Σαγκάη. 

By