Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων

Αναλυτικά τι και ποιοι πληρώνουν

foros euro

Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η συζήτηση του, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα ξεκινήσει το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου και η διαδικασία συζήτησης του θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτό, ο φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται από 3-9.000 ευρώ ανά στρέμμα. O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης περιλαμβάνεται συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας των Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, «δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε όλη τη χώρα».

Τελευταία στιγμή «διασώζονται» από τον φόρο ακινήτων όσοι έχουν  γιαπιά και ημιτελείς οικοδομές που θα φορολογηθούν με έκπτωση σε σχέση με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες.

Επίσης θα γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από  50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος καλύπτει ο υπόχρεος. Τα κριτήρια θα είναι:

α) η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη

β) η οικονομική του κατάσταση (πχ ανεργία) και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα εφόσον κινείται στα όρια της φτώχειας.

Από τις προϋποθέσεις μείωσης του φόρου (ή απαλλαγής από αυτόν) δεν απαλείφθηκε τελικά ο «δρακόντειος» όρος που είχε τεθεί όταν σχεδιαζόταν αρχικά, να μη χρωστά ο φορολογούμενος σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα απέκλειε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν χρέη στο κράτος λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Επιπλέον:

– ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογία) απαλλάσσονται από το φόρο.

– οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να υπάρξουν νέες αλλαγές, όπως να εξαιρεθούν ή να ελαφρυνθούν τα διατηρητέα από τη φορολόγηση.

Ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Εκτός από το νέο φόρο θα εφαρμόζεται επιπλέον συμπληρωματικός φόρος (νέος ΦΑΠ), από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Θα ξεκινά από συντελεστή 0,1% και θα φτάνει στο 1%.

Ποιο αναμένεται να πληγούν:

1) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές  και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο.

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.

4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσίας μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους.

5) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν ημιτελή κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα, οι κάτοχοι των οποίων θα πληρώσουν για πρώτη φορά.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By