Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι προβλέπεται για τους καταχραστές στο νέο ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης

Αφορά ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρημάτων ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες

LEFTA

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα εδώ και τώρα και θα έχετε ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση», είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτεία στους καταχραστές του δημόσιου χρήματος, θέτοντας τις βάσεις ακόμα και για το σπάσιμο των ισοβίων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου παρουσίασε χθες το καινοτόμο για την ελληνική έννομη τάξη νομοσχέδιο που αφορά ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρημάτων ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες.

Ο νέος «χάρτης» θεσπίζει, για πρώτη φορά, μια μορφή ποινικής συνδιαλλαγής για τον ύποπτο ή τον κατηγορούμενο για οικονομικά εγκλήματα, διευκολύνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο να ικανοποιηθεί πλήρως ως προς τη ζημιά που υπέστη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Με την προώθηση του νομοσχεδίου, όπως διευκρίνισε ο Χ. Αθανασίου, επιτυγχάνεται ρευστότητα για το ταμείο του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεσμευμένα ή κατασχεμένα ποσά μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο και ότι δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει η, κατά κοινή ομολογία, χρονοβόρα ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει τα δέκα χρόνια.

Αξίζει να τονιστεί ότι η συνολική αξία των δεσμευμένων χρημάτων από τις μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ποσό μπορεί να φτάσει και το 1 – 1,5 δισ. ευρώ.

By