Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σημαίνει αλλαγή στο πιο επιτυχημένο κράτος του Πλανήτη;

Συνέντευξη ThePaper: Όταν η νέα πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ΈρναΣούλμπεργκ συνάντησε τον Έλληνα πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

LB__Erna_Solberg_216149cΗ Έρνα Σούλμπεργκ, ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος της Νορβηγίας “Hoyre” (“Δεξιά) ορκίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός της χώρας. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει και το “Κόμμα της Προόδου” ενώ ψήφο ανοχής χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση έδωσαν οι Νορβηγοί Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι.

Μετά από 8 χρόνια μιας πολύ επιτυχημένης πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη, Γιενς Στόλτελμπεργκ, η Νορβηγία είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, με εντυπωσιακούς δείκτες στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές. Οι Νορβηγοί πολίτες είναι οι δεύτεροι πιο χαρούμενοι και υγιείς πολίτες στον κόσμο σύμφωνα με το BBC.

kyranakis-solberg-norwayΠαρόλο το SuccessStory, οι πολίτες ζήτησαν αλλαγή στην κυβέρνηση. Ο νέος Έλληνας πρόεδρος του YEPP ήταν εκεί, ως μέρος της καμπάνιας και μας μεταφέρει μέσω του ThePaper τις σκέψεις της νέας πρωθυπουργού.

Τι θα αλλάξετε ως νέα κυβέρνηση;

Η προγραμματική μας ατζέντα βασίστηκε σε 4 πυλώνες. Σύστημα υγείας, δημόσιες μεταφορές, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και απασχόληση. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα δημόσιας Υγείας και να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία που δημιουργεί ουρές στα νοσοκομεία. Τα μεγάλα αστικά κέντρα χρειάζονται καλύτερη διασύνδεση μεταξύ τους και προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες και μεγαλύτερες εθνικές οδούς, πιο γρήγορες σιδηροδρομικές διαδρομές. Η Νορβηγία είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα και για να λειτουργήσει πιο βιώσιμα η οικονομίας μας χρειάζεται να βελτιώσουμε άμεσα αυτές τις υποδομές.

Μεγάλο μας στοίχημα είναι η Παιδεία. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν δημιουργήσει μια στρατιά μη ποιοτικών δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι με τη σειρά τους δεν μεταφέρουν στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Νορβηγική νεολαία να μην είναι δημιουργική και να μην έχει όρεξη για σπουδές και για δουλειά. Προτεραιότητά μας είναιμια πιο αυστηρή αλλά και ποιοτική εκπαίδευση που θα συνδέεται με αυτό που λέμε αγορά.. Ο τέταρτος πυλώνας, η απασχόληση. Η τόνωση της απασχόλησης περνά κυρίως μέσα από μια χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν δουλειές και προσφέρουν στην οικονομία. Θέλουμε τους Νορβηγούς να αισθάνονται ασφάλεια στην εργασιακή τους θέση και για αυτό πρέπει να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να τους προσλάβουν. Αυτό ξέρετε, πρακτικά σημαίνει δίνω κίνητρα στις επιχειρήσεις να φτιάξουν νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί πιστεύετε ότι σας ψήφισαν οι Νορβηγοί πολίτες;

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δημιουργήσαμε μια καμπάνια βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανθρώπινη επαφή με τους πολίτες.

Τα μέλη μας χτύπησαν μισό εκατομμύριο πόρτες σε όλη τη χώρα και μίλησαν με πολίτες και οικογένειες σε κάθε γειτονιά. Κανένα άλλο κόμμα δεν το κατάφερε αυτό. Προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να αλλάξουμε την σκληρή πολιτικάρητορική μας και να εστιάσουμε τις πολιτικές μας γύρω από τον άνθρωπο. Γύρω δηλαδή από την κάθε θετική αλλαγή που μπορούμε να φέρουμε στην καθημερινότητά του. Και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε. Διπλασιάζοντας τα μέλη μας και δημιουργώντας μια πολύ αποτελεσματική μηχανοργάνωση για την καμπάνια, πολλαπλασιάσαμε το μήνυμά μας το οποίο έφτασε στους πολίτες περισσότερο μέσω ενός στόματος παρά μιας οθόνης.

Η εκλογική μας ατζέντα ήταν επίσης πολύ ξεκάθαρη. Δεν κάναμε επίθεση στο κυβερνών κόμμα αν και δεχθήκαμε αρκετή από αυτούς. Με ένα θετικό μήνυμα, με αξιοπρέπεια και διαφάνεια στις απαντήσεις που δίναμε, φτάσαμε στο καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος τα τελευταία 50 χρόνια.

Ποια η σχέση σας με τη Νεολαία;

Η νεολαία είχε τον πρώτο λόγο σε αυτήν την καμπάνια και χρωστάω την εκλογή μου σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση νέων και φοιτητών του κόμματος μας. Μεγάλη ώθηση την τελευταία εβδομάδα έδωσε η νίκη στις μαθητικές εκλογές, όπου η Νεολαία μας κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην καμπάνια έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι η Νεολαία μας δημιούργησε μια πολύ ανοιχτή εικόνα στην κοινωνία, μακριά από παρωχημένες λογικές και συμφέροντα. Με την στήριξη του κόσμου κατάφεραν μάλιστα να εκλέξουν 5 βουλευτές κάτω των 30 στο εθνικό κοινοβούλιο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τόσο σαν νέοι πολιτικοί όσο και σαν νέοι βουλευτές θα κάνουν εξαιρετική δουλειά για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και τους Νορβηγούς πολίτες.

Η Νορβηγία θα μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το κόμμα μας είναι υπέρ της ένταξης της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η χρονική συγκυρία και η κοινή γνώμη δεν επιτρέπει αίτηση ένταξης στο άμεσο μέλλον. Με μόλις 20% των Νορβηγών να επιθυμούν την ένταξη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να φέρουμε τη χώρα πιο κοντά στα κέντρα Ευρωπαϊκών αποφάσεων, να πολεμήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό και να δείξουμε ότι ανήκουμε αξιακά σε αυτήν την οικογένεια. Η Νορβηγία εξάλλου εφαρμόζει Ευρωπαϊκό κεκτημένο και νομοθεσία σε μεγαλύτερο βαθμό και από μερικά κράτη-μέλη. Χωρίς να υποσχόμαστε ένταξη, δεσμευόμαστε για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Νορβηγίας και την στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Ποιό είναι το μήνυμά σας στους νέους Έλληνες που περνούν δύσκολα χρόνια;

Οι νέοι Έλληνες που εργάζονται εδώ στη Νορβηγία είναι φωτεινά παραδείγματα του πόσο ικανή είναι αυτή η νέα γενιά Ελλήνων. Σίγουρα πολλά πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει τα καλά μυαλά στην χώρα και αυτό είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Οι νέοι Έλληνες δεν πρέπει να το βάζουν κάτω. Όπως σήμερα στην Ελλάδα έτσι και στην Σκανδιναβία είχαμε πολλά προβλήματα πριν 2 δεκαετίες. Οι σκανδιναβικές χώρες ήταν κοντά στη χρεωκοπία και η ανεργία άγγιζε τρομακτικά ποσοστά. Με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα, καταφέραμε και εμείς να ανακάμψουμε και να φτάσουμε ψηλά.

Προσωπικά χαίρομαι πολύ γιατί ο πρόεδρος του YEPP, o Κωνσταντίνος, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά τα τελευταία 2 χρόνια, έχει εξαιρετική σχέση με τη δική μας Νεολαία, είναι μάλιστα και μέλος της οργάνωσης εδώ. Η συνεργασία νέων Ελλήνων και νέων Νορβηγών είναι εξαιρετική εντός της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αυτό σημαίνει ότι οι νοοτροπία της νέας γενιάς μπορεί να φέρει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By