Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για την βιομηχανική πολιτική

Υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

Giannis-Maniatis

Το φάσμα των πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επιχειρήσεων, το χωροταξικό και τη μείωση του ενεργειακού κόστους παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βιομηχανική πολιτική.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική αδειοδότηση επήλθε εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 85 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, καθώς οι αδειοδοτήσεις μειώθηκαν από 21.500 σε λιγότερες από 2.500 ετησίως.

Ο υπουργός, επίσης, παρουσίασε την πρόσφατη συμφωνία με τον ΣΕΒ για την παρακολούθηση και περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς και την προετοιμασία για ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό επισημάνθηκε η δραστική μείωση από 20 σε 3-5 χρόνια της διαδικασίας έγκρισης των σχεδίων, η ψήφιση του νόμου για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης που αναμένεται αύριο και η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών σχεδίων, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση.

Για τα ενεργειακά ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το πλαίσιο και τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων -ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αναμένεται το Σεπτέμβριο-, καθώς και:

-Την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ για την αντιστάθμιση μέρους του πρόσθετου κόστους από την αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό και οδηγεί σε εξοικονόμηση της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (140 εκατομμύρια ως το 2020).

-Την εξοικονόμηση που προέκυψε από την πρόσφατη συμφωνία με την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

-Τις νέες τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και χαμηλής τάσης που αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Ήδη 80 επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια με μειωμένες τιμές κατά 15 % ενώ από την υψηλή τάση έχουν υπογράψει 4 βιομηχανίες και αναμένονται άλλες 4.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις διακοψιμότητας (δηλ. τη δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής σε ώρες αιχμής) πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι η έγκριση από την ΕΕ που εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μανιάτης στάθηκε τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην υιοθέτηση από την Κομισιόν της πρότασης που υπέβαλαν η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της ΕΕ αναφορικά με το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας ως το 2030 που αποτελεί, όπως ανέφερε, επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.

By