Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι συνειδητοποιήσαμε στη #manolada …

Γράφει η… @MPOUZOUKAKI

@mpouzoukaki
Την Κυριακή 28-4-2013 έγινε μια συγκέντρωση – διαδήλωση στην Μανωλάδα για :
– να νομιμοποιηθούν οι εργάτες γης που δουλεύουν στα χωράφια της περιοχής και
– ως συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα θύματα των σκλαβέμπορων που πυροβόλησαν 35 εργαζόμενους γιατί ζήτησαν την ανταμοιβή 6 και πλέον μηνών δουλειάς – δουλείας.
Έφτασα στην Μανωλάδα κατά τις 11:30 το πρωί μαζί με τον σύντροφό μου, πριν φτάσουν οι υπόλοιποι από Αθήνα, Πάτρα, Πύργο.
Μόλις έφτασαν τα λεωφορεία από Αθήνα , κατέβηκαν οι αλληλέγγυοι και αφού χαιρετήσαμε μερικούς γνωστούς, πλησίασε, εμένα και τον σύντροφό μου, ένας κύριος καλοντυμένος με γραβάτα και σακάκι (παρά τους 30C) και ρώτησε αν μιλάμε αγγλικά.

Στην καταφατική απάντησή μας, μας είπε ότι ήρθε με τα λεωφορεία από Αθήνα και ότι είναι τραπεζίτης (banker) από το Μπαγλαντές, που ήρθε μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους του , με το λεωφορείο των ”ανθρωπιστών” (humanist) για να δουν από κοντά την κατάσταση των συμπατριωτών τους στη Μανωλάδα.
Άρχισε να μας ρωτά για το αν μένουμε στην περιοχή, αν ξέρουμε τον αριθμό των μπαγκλαντεσιανών και ντόπιων κατοίκων και για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Του προτείναμε να πάμε για καφέ στο καφενείο δίπλα στη πλατεία.
Κάτσαμε σε ένα τραπέζι στο πεζοδρόμια και άρχισε να μας ρωτά διάφορα.

Στην ερώτησή μας ποια ακριβώς είναι η δουλειά που κάνει μας απάντησε ότι μεταφέρει τα χρήματα των συμπατριωτών του στο Μπαγκλαντές και με απίστευτη αφέλεια μας έδωσε την επαγγελματική του κάρτα! ! !

manvwlda 1

 

 

 

 

 

 

 

Μας εξήγησε ότι, επειδή οι συμπατριώτες του είναι παράνομα στην Ελλάδα , δεν μπορούν να στείλουν τα λεφτά στην πατρίδα , στις οικογένειές τους. Έτσι βρίσκουν κάποιον που να είναι νόμιμα στην Ελλάδα και έναντι ενός ποσοστού , του δίνουν τα λεφτά για να τα καταθέσει σε τράπεζα και να τα παραλάβει κάποιος στο Μπαγκλαντές και να τα μοιράσει στις οικογένειές τους.

Δείτε τη δραστηριότητα της εταιρείας του banker εδώ:
http://thenewnationbd.com/newsdetails.aspx?newsid=46277
[Το παράνομο χρήμα που βγάζουν »παράνομα διαμένοντες στην Ελλάδα» άνθρωποι , το νομιμοποιεί , καταθέτοντας το στο όνομα κάποιου νόμιμου και έτσι ξεπλένεται το παράνομο χρήμα και φτάνει στο Μπαγκλαντές νομιμότατο]
Μας είπε ακόμα ότι είναι ο supervisor (επόπτης) της εταιρείας και ότι έχει , εκτός απ’ την Ελλάδα , επαφές και με υπαλλήλους της εταιρείας και συμπατριώτες του εργάτες , στο Λονδίνο , στην Ιταλία (Μιλάνο) και γενικά globally (όπως ακριβώς μας είπε)!!!
Απ’τα διπλανά τραπέζια όμως , άρχισαν να φωνάζουν οι κάτοικοι της Μανωλάδας για το θέαμα των συγκεντρωμένων προσφύγων και αλληλέγγυων στην πλατεία. Διέκοψε την κουβέντα με τον Μπαγκλαντεσιανό τραπεζίτη ο σύντροφός μου , και τους είπε ότι δεν έρχεται ο κόσμος στο χωριό τους για να τους πει ρατσιστές (αυτό έλεγαν έντονα), αλλά για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν χαρτιά και δικαιώματα.
Επειδή η κατάσταση ήταν έκρυθμη και ο banker είχε ψιλό…φοβηθεί , πλήρωσα τους καφέδες και σηκωθήκαμε να γυρίσουμε στην πλατεία.
Αυτός κουβέντιασε με συμπατριώτες του και εμείς με τους συγκεντρωμένους.
Δε ξαναβρεθήκαμε από τότε.
Σε λίγο άρχισαν οι ομιλίες , οι προσευχές των πιστών μουσουλμάνων , οι χαιρετισμοί και ξεκίνησε μια πορεία από τη Μανωλάδα μέχρι το αστυνομικό τμήμα της Βάρδας (4km περίπου).

manwlada2

manwlada3

 

 

 

 

 

 

 

Πάνω από 1300 εργάτες γης και καμιά 300 αλληλέγγυοι , περπατήσαμε στις 3:30 το μεσημέρι , κάτω από τον καυτό ήλιο , μέσα απ’τα χωράφια και τα θερμοκήπια .

Κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια και στις αυλές τους και τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες. Ένας απ’ αυτούς ήταν τόσο αισχρός που βγήκε στην βεράντα του σπιτιού του με το εσώρουχο μπροστά σε τόσο κόσμο που διαμαρτυρόταν.

manwlada4

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα μπλοκ, ήταν πίσω από ένα πανό που μου έκανε τρομερή εντύπωση.

manwlada5
Η αφίσα λέει:
-Violence , torture against workers must be stopped.
-Workers need to ensure fair wages.
-The shooter owner of the workers and to make sure will his punishment.
-The owner of the workers who pay dues to be paid immeditately.
-Make sure the injured workers should be well treatment.
-Make sure the validity of the illegal migrant workers.
Bangladesh Nationalist Party (B.N.P.) Greece Branch.
(η ορθογραφία δικιά τους)
Τι να πρωτοπιάσω και τι να πρωτοαφήσω…
Περίπου 500 μαχητικότατοι μπαγκλαντεσιανοί φώναζαν συνθήματα και προσευχές (ο αλλάχ είναι μεγάλος!) και γενικά ήταν το πιο μαχητικό και φωνακλάδικο μπλοκ.
Πήγα και έπιασα κουβέντα με έναν καλοντυμένο μπαγκλαντεσιανό , που φαινόταν για αρχηγός τους.
Πράγματι , μου είπε πως είναι ο πρόεδρος του B.N.P. στην Ελλάδα , ότι ήρθε από την Αθήνα για την διαδήλωση και πως ζητά δικαιοσύνη για την κακομεταχείριση των συμπατριωτών του.
Του ζήτησα να μου μεταφράσει το σύνθημα που ακουγόταν πιο πολύ και μου είπε ότι μιλά για το αίμα (ιδρώτα) που δίνουν οι εργάτες και πως αν δεν πάρουν τα λεφτά που χρωστούν τα αφεντικά , αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναδώσουν το αίμα (ιδρώτα ) τους.
Στην προβοκατόρικη ερώτησή μου ”Σε ποιον πολιτικό χώρο κινείται το κόμμα του ” μου απάντησε πως είναι το αντίστοιχο της ΝΔ στην Ελλάδα (ίσως του ΛΑΟΣ σκέφτηκα εγώ) δεξιό κόμμα.
Τον ρώτησα πώς μιλά για δικαιώματα εργατών ενώ είναι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ”ανάπτυξης” και μου απάντησε ότι η βασική αρχή του κόμματός του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη!!!
”Τότε είστε σοσιαλιστές-κομμουνιστές” του λέω , για να μου απαντήσει ότι είναι κάτι ενδιάμεσο.
”Άρα είστε εθνικοσοσιαλιστές” του το γυρνάω κάνοντας πλάκα …και αυτός (χωρίς προφανώς να καταλαβαίνει εντελώς) μου απαντά ναι!!!
Ζητά να φωτογραφηθούμε μαζί του για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της πατρίδας του (!!!) .
Μόνο ο σύντροφός μου (μέσα σε ένα ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ τρολαρίσματος!!!) δέχτηκε να φωτογραφηθεί αγκαλιά μαζί του (δεν ξέρω τι να τον κάνω !!!) κάτω από ανελέητο κράξιμο , ότι θα εμφανιστεί στον αντίστοιχο ΣΤΟΧΟ του Μπαγκλαντές (μπουαχαχαχαχαχα).

manwlada6

 

 

 

 

 

 

 

Φτάσαμε στη Βάρδα , δόθηκαν τα ψηφίσματα στο αστυνομικό τμήμα και γυρίσαμε στη Μανωλάδα.

manwlada7

 

 

 

 

 

 

 

Η πορεία, μπορώ να πω ότι, με έκανε να συνδυάσω πολλά πράγματα, που δεν είχα δώσει την πρέπουσα βαρύτητα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

1) Οι 8.000 πρόσφυγες – εργάτες γης της Μανωλάδας δεν είναι θύματα μόνο των ντόπιων αφεντικών.

Μια ολόκληρη επιχείρηση έχει στηθεί σε όλα τα μέρη που έχουν πάει ως οικονομικοί πρόσφυγες οι μπαγκλαντεσιανοί (και όχι μόνο αυτοί).

Μια ή και περισσότερες τράπεζες , έχουν στήσει επιχείρηση και μεταφέρουν – εκμεταλλεύονται – ξεπλένουν τα λεφτά των εργατών.
Το ποσοστό που παρακρατείται από εξαθλιωμένους και αγράμματους πρόσφυγες μετανάστες , σίγουρα θα είναι ληστρικό.
Και στην τελική ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι η ίδια η τράπεζα δε στέλνει τους κατοίκους της ίδιας της χώρας της ως πρόσφυγες-μετανάστες-εργάτες γης σε άλλες χώρες , προκειμένου να καρπωθεί το κέρδος των συναλλαγών , το συνάλλαγμα και την επιρροή στους πρόσφυγες και στις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω τους;
2) Ένα δεξιό κόμμα συμπαρίσταται σε εξαθλιωμένους συμπατριώτες του , την ίδια ώρα που στο Μπαγκλαντές οι συνθήκες που εξασφαλίζει για τους εργάτες, είναι άθλιες (δεν πέρασαν 4-5 μέρες από την κατάρρευση εργοστασίου υφασμάτων στο Μπαγκλαντές σκοτώνοντας πολλούς εργάτες).

Τους πήρε ο πόνος για τους καταπιεσμένους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα , τη στιγμή που στην ίδια τη χώρα τους χρησιμοποιούν τις ίδιες ή και χειρότερες μεθόδους ;

3) Οι 8000 πρόσφυγες-εργάτες γης της περιοχής (αποκλειστικά άνδρες) πώς ικανοποιούν τις γενετήσιες ορμές τους ; ; ;

Φανερά πορνεία στην περιοχή υπάρχουν 4-5 και αυτά απασχολούν το πολύ 10 ”εργαζόμενες”.
Κρυφά απ’ ότι μαθαίνω , υπάρχουν πάμπολλα , με κοπέλες από όλο τον κόσμο.
4) Ακόμα και με τις αγνότερες των προθέσεων να συμμετάσχεις σε ο,τιδήποτε , ο κίνδυνος να εκθέσεις τον εαυτό σου σε παιχνίδια που σε ξεπερνούν κατά πολύ , είναι τεράστιος.

Ήδη διαπίστωσα , trafficking χρημάτων (πώς είναι δυνατόν ένας παράνομος να παράξει νόμιμο χρήμα) , trafficking εργατών και trafficking με σκοπό την πορνεία.
Τι άλλο χρειάζεται η αστική δικαιοσύνη για να κάνει αυτό που λέει ότι είναι ο λόγος ύπαρξής της ;
Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά το ”κράτος δικαίου” τόσα χρόνια ;
Ήρθα εγώ η έξυπνη μερικές μέρες στη Μανωλάδα και είδα όλα τα κακώς κείμενα ;
Οι πυροβολισμοί ήταν το τυχαίο γεγονός που παρακαλούσαν οι συστημικοί να μην συμβεί γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος να ξεμπλεχτεί όλο το κουβάρι.

Σας περιμένουμε στους δρόμους.-
Υ.Γ. Ας τολμήσει να μας μηνύσει κάποιος για να αποκαλυφθεί επιτέλους το ξέπλυμα μαύρου χρήματος , το trafficking εργατών-ανθρώπων και γυναικών.[space size=»20″]

By