Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι τρέχει με τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου

To YouTube βάζει διαφημίσεις σε βίντεο που τον περιέχουν – Πληροφορίες ότι πίσω κρύβεται η  Sony

youtubeΜυστήριο με τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού  Ύμνου, θέμα που αποκάλυψε το Press Project μετά την προσπάθειά του να αναρτήσει στο YouTube βίντεο από το πρώτο δελτίο ειδήσεων έξω από το Ραδιομέγαρο.

Αρχικά όπως έγραψε ο ιστότοπος το  YouTube ενημέρωσε για την προβολή διαφημίσεων καθώς το υλικό υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Το ζήτημα όμως που ανακύπτει είναι σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργία του του Μάντζαρου και του Σολωμού.

Όπως γράφει σήμερα το The Press Project  μετά από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι σύμφωνα με το YouTube ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA(που πλέον ονομάζεται Orchard), η οποία έχει σχέσεις με τον κολοσσό Sony.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η Orchard , που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δεν συνεργάζεται απλώς με την Sony Music Entertainment αλλά στην ουσία ανήκει σ” αυτήν.

«Το 2009 ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρείες μια παγκόσμια στρατηγική συμμαχία προκειμένου η Sony να ελέγξει καλύτερα την πνευματική της ιδιοκτησία, αλλά όπως δημοσίευσε το περιοδικό Billboard στις 5 Μαρτίου του 2012, στην πραγματικότητα η Sony κατέχει πλέον το 51% της Orchard, ενώ υπάρχουν και σχέδια πλήρους απορρόφησής της», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει ο Άκης Έβενης του artXpress, η υπόθεση θυμίζει αντίστοιχη περίπτωση με τον τουρκικό εθνικό ύμνο.

Τον Απρίλιο του 2007, ένα τουρκικό σχολείο στη Γερμανία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα όταν προσπάθησε να αναρτήσει βίντεο, το οποίο περιλάμβανε τον εθνικό ύμνο Istiklal Marsi. Και τότε ζητήθηκε από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων η καταβολή χρηματικού ποσού.

Η αποκάλυψη ότι ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία ανήκουν στην γερμανική εταιρεία GEMA προκάλεσε στην Τουρκία έναν αγώνα νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να καταστήσουν τον ύμνο τους δημόσια περιουσία.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By