Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι φοβούνται οι αναλυτές για την Ελλάδα

Κοινή συνισταμένη των εκθέσεων αποτελεί η ανησυχία που εκφράζουν οι αναλυτές, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Greek Debt Crisis As Rescue Talks Continue

Οι επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων και η μεταστροφή του κλίματος αναφορικά με τις δυνατότητες ομαλοποίησης των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από τη σκόνη που θα σηκώσει η πρόκληση ενός «πολιτικού ατυχήματος», εκτιμούν ξένοι αλλά και Έλληνες αναλυτές σε πρόσφατες μελέτες τους.

Κοινή συνισταμένη των εκθέσεων αποτελεί η ανησυχία που εκφράζουν οι αναλυτές, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σειρά εκθέσεων που δημοσιεύτηκαν εχθές, εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε ένα νέο κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρων καθώς αρκετοί τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεση του θεωρεί εφικτή την επιστροφή στην ανάπτυξη από φέτος, προβλέπει αύξηση επενδύσεων και πτώση ανεργίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι «ο τρέχων εκλογικός κύκλος δημιουργεί αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει σε αναμονή επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JP Morgan. O ξένος οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ ενώ δείχνει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2007.

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν ότι αν και το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει 25% και την ανεργία βρίσκεται στο 28%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, στο πρόσφατο συνέδριο αναδυόμενων αγορών (CEEMEA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρατηρήθηκε ισχυρότερη ζήτηση για ελληνικές εταιρίες, σε σχέση με τις περισσότερες ρωσικές και τουρκικές, παρά τη μικρότερη στάθμιση της Ελλάδας στους δείκτες.

Και σε αυτή την έκθεση όμως τις θετικές εξελίξεις που βλέπουν στην οικονομία, τις επισκιάζει η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Όπως αναφέρει στην έκθεση της η JP Morgan το βασικό ρίσκο για τη χώρα είναι πολιτικό, σημειώνει, καθώς απειλείται εν όψει ευρωεκλογών η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και εκτιμά ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι μεγαλύτερη του 50% . Ωστόσο ο οίκος σημειώνει, «δεν περιμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα απειλήσει τα επιτεύγματα της παραμονής στο ευρώ και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα».

Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων (είχε προηγηθεί ανάλογη έκθεση της Moody΄s) αλλά και των Ελλήνων αναλυτών, δείχνουν ότι παρά τα όποια θετικά μηνύματα μπορεί να έρχονται από την οικονομία, όσο το πολιτικό τοπίο είναι θολό η ελληνική οικονομία θα κάνει πολύ αργά βήματα προόδου με τους ξένους να μην θέλουν να παίξουν με την πολιτική φωτιά που μπορεί να ανάψει στην Αθήνα και αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παράγοντα αβεβαιότητας αυτή τη στιγμή.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By