Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τον Ιανουάριο η τρόικα στην Ελλάδα

Υπό τον όρο ότι ως τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος – Με τα τεχνικά κλιμάκια προχωρά η κυβέρνηση

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλαδα τον Ιανουάριο, υπό τον όρο ότι ως τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι προς τον σκοπό αυτόν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Πέραν του θέματος των πλειστηριασμών και του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, εκκρεμούν το θέμα των ΕΑΣ και των ομαδικών απολύσεων. Πάντως, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τα ξημερώματα της Κυριακής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα των ΕΑΣ είναι το μόνο ανοικτό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιμένει η κυβέρνηση είναι η απάντηση των πιστωτών.

Για τα ΕΑΣ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πρόταση από τα τέλη Νοεμβρίου και προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου από τα πέντε που διαθέτει η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Η τρόικα πέρασε τη θέση της για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ στο 1/4 και έτσι από τους 800 περίπου εργαζόμενους θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα. Έτσι, θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι, οι οποίοι και θα προσμετρήσουν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2014.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά συζητά να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χωρίς όμως να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν θα χρειάζεται την υπογραφή υπουργού, αλλά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει η επιχείρηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By