Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τον Σεπτέμβριο η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα, θα λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα

oikogeneiako_epidoma

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινά η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» πιλοτικά σε 13 δήμους. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.

Το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στην απόφαση καθορίζονται τα ποσά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση».

Η βασική καινοτομία του μέτρου είναι πως η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικά χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αυτό το δίχτυ προστασίας θα καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μέτρο θα συνδυαστεί με ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων με τους δικαιούχους να παίρνουν επίδομα θέρμανσης, να εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου και να λαμβάνουν μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Στόχος είναι το 2015 το ελάχιστο εγγυημένο επίδομα να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας και να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού. Το σχετικό κονδύλι – στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου- θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια ευρώ έως 1 δισεκατομμύριο.

«Πρόθεσή μας είναι την επόμενη χρονιά αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση ως την «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».

«Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

By