Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουλάχιστον έως το 2016 η «έκτακτη» εισφορά

Παράταση δύο ετών για την εισφορά αλληλεγγύης – «Success story… επιστημονικής φαντασίας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

fosphotos.com | Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
fosphotos.com | Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, αναμένεται να πάρει παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, για τουλάχιστον ως το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται τη Δευτέρα να παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από το οποίο το κράτος αναμένει ετήσια έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, στην οποία θα υπάρχουν τα εναλλακτικά σενάρια για φόρο της ακίνητης περιουσίας, σε περίπτωση που ναυαγήσει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

«Περιθώρια κινήσεων για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κυρίως στα εισοδήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται λόγω της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας», αναφέρουν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, απομακρύνεται το σενάριο της φορολόγησης των κατ” επάγγελμα αγροτών, αφήνοντας ένα δημοσιονομικό «κενό» ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα καλυφθεί από το φόρο αδήλωτων αυθαιρέτων, καθώς και από την υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρηματικών ακινήτων και των αδήλωτων ή τουριστικών αγροτεμαχίων.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σχέδια για παγίωση μέτρων που έως τώρα είχαν χαρακτηρισθεί ως προσωρινά. Ειδικότερα με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει:

«Το δημοσίευμα του «Βήματος» σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για παγίωση των εξοντωτικών, και μέχρι πρότινος «προσωρινού χαρακτήρα»» φόρων αναδεικνύει τον αδιέξοδο, αναποτελεσματικό και πλήρως αντικοινωνικό χαρακτήρα του μνημονιακού προγράμματος.

Τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά, η φοροληστρική επίθεση ενάντια στα εισοδήματα των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, σε συνδυασμό με την φορολογική ασυλία του πλούτου, τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στραγγαλίζει κάθε δυνατότητά της χώρας για ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα success story που κινείται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, η σκληρή πραγματικότητα των λουκέτων στις επιχειρήσεις, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των εκατομμύρια ανέργων αποτελούν την εφιαλτική υπενθύμιση της πραγματικότητας»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By