Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τουλάχιστον 1 νεκρός από συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Η κρίση επεκτείνεται και ξεφεύγει από την περιοχή της Κριμαίας

BioamEACcAABNO9

Τουλάχιστον 1 πολίτης είναι νεκρός και άλλοι 10 είναι σοβαρά τραυματισμένοι μετά από συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στο Ντόνιετσκ, πόλη της ανατολικής Oυκρανίας, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Τα επεισόδια, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, άρχισαν όταν φιλορώσοι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό που τους χώριζε από μια συγκέντρωση υποστηρικτών της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παρά την προσπάθεια των αστυνομικών να μεταφέρουν τη δεύτερη ομάδα διαδηλωτών σε λεωφορεία της αστυνομίας, οι φιλορώσοι διαδηλωτές μπλόκαραν ορισμένα λεωφορεία και έσπασαν τα τζάμια τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι συνθήκες του θανάτου του θύματος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της Μόσχας.

)

 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το διπλωματικό και γεωπολιτικό πόκερ για την Κριμαία μεταξύ Μόσχας και Δύσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, κατηγόρησε τη Ρωσία  «στρατιωτική επιθετικότητα, χωρις αιτία και χωρίς λόγο».

Παρόλα αυτά δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν τον πόλεμο.

Γι” αυτό και κάλεσε τους Ρώσους ηγέτες να ακούσουν τους πολίτες και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Ουκρανία.

«Αν ξεκινήσουμε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε πραγματικοί συνεργάτες» ανέφερε ο Γιάτσενιουκ.

Εκτίμησε, όμως, ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας «θα είναι πολύ δύσκολο να πειστεί ο οποιοσδήποτε στην υφήλιο να μην έχει πυρηνικά όπλα» υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία παρέδωσε το πυρηνικό οπλοστάσιό της (το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο) το 1994 σε αντάλλαγμα για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

«Δεν επιθυμεί πόλεμο η Ρωσία»

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, στη διάρκεια της συνεδρίασης. Είχε προηγηθεί ερώτηση του  Γιατσένιουκ, προς τη Μόσχα: «Θέλετε πόλεμο;»

By