Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ

Από αεροπορικές επιθέσεις του «συνασπισμού χωρών» με επικεφαλή τις ΗΠΑ

tzixantistes2

Τη ζωή σε τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές έχουν στοιχίσει οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στη βόρεια και την ανατολική Συρία, ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 ανθρώπων, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι βομβαρδισμοί.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 70 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 50 μέλη της Αλ Κάιντα.

Επιπλέον στις αεροπορικές επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 300 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, 100 εκ των οποίων σοβαρά, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στο Ιράκ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο Ιράκ παράλληλα δεκάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτικές και ιατρικές πηγές στο Ιράκ.

«Δεκάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη συριακή μεθόριο όπως και στην αλ Κάιμ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.

Το Πεντάγωνο δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει αυτές τις επιδρομές.

«Τους δώσαμε (…) τις συντεταγμένες σχεδόν 80 θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία αλ Άνμπαρ» δήλωσε ένας συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού.

«Πολλές από αυτές τις θέσεις έχουν πληγεί, ένας μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών έχει σκοτωθεί και αποθήκες πυρομαχικών έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό.

Σε νοσοκομεία της επαρχίας αλ Άνμπαρ διακομίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών οι σοροί 48 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επισήμανε ένας γιατρός στην επαρχία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μπ. Ομπάμα: Δεν έχει καθοριστεί η διάκρεια των επιχειρήσεων

obama_drones_ap_img_0

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί επακριβώς πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.

Σε μια επιστολή του προς το Κογκρέσο, μετά τις επιδρομές ο Ομπάμα ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν (…) οι επιχειρήσεις αυτές. Θα συνεχίσω να κατευθύνω τέτοια πρόσθετα μέτρα για όσο απαιτούνται για την προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμφερόντων μας εναντίον της απειλής που εγείρει το ΙΚ».

Ο Ομπάμα διεμήνυσε αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για τη Νέα Υόρκη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλήγματα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία.

«Δεν θα ανεχθούμε την ύπαρξη ασφαλών καταφυγίων για τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», δήλωσε ο Ομπάμα, που επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και άλλους «φίλους και συμμάχους», περιλαμβανομένων ιδίως ηγετών αραβικών κρατών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

«Η συνολική επιχείρηση θα χρειαστεί χρόνο. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ώστε οι ΗΠΑ να κατισχύσουν έναντι «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», συνέχισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στο ΙΚ.

By