Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Έρευνες για τη γερμανική κατασκοπεία

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Άγκυρα

wiretap ypoklopes parakolouthiseis

Οι τουρκικές αρχές θα διεξάγουν έρευνες σχετικά με τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Άγκυρα, παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Σε δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον —αν και έγινε κατά λάθος—, αλλά και σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων, από το 2009.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Der Spiegel, η κατασκοπευτική δραστηριότητα πιθανόν να συνεχίζεται.

Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το ζήτημα αυτό.

«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό», ανέφερε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Σαχίν πάντως τόνισε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το Spiegel.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει κατηγορίες επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού, λόγω ενός επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Τουρκία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για ένα διάστημα λόγω των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

By