Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Διακοπή συνεργασίας με την πετρελαϊκή ΕΝΙ λόγω Κύπρου

eni italyΤη διακοπή της συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ανακοίνωσε χθες η Τουρκία.

«Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας, Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η εταιρεία ENI  ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι δήλωσε ότι λυπάται για την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που έλαβε την απόφαση αυτή επειδή η ΕΝΙ συμμετέχει στα προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο. «Είμαι όμως αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρούμε σημεία συνεννόησης προς το συμφέρον όλων και ότι οι σχέσεις μας θα ξαναγίνουν καλές, όπως ήταν πάντα», είπε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη.[space size=»30″]

By