Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Δύο νεκροί διαδηλωτές σε συγκρούσεις 

 Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή νέων στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή, εκτόξευαν βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους 

turkey-police

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη πόλη Λιτζέ, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή νέων στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή, εκτόξευαν βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές και να τραυματιστεί ένας στρατιώτης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή με αφορμή την κατασκευή νέων στρατιωτικών φυλακίων. Πρόσφατα μάλιστα οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ με την επαρχία Μπινγκόλ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και στρατιωτικοί.

Η κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται ένα χρόνο μετά την εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επικριθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το PKK, και από την άλλη πλευρά, από κουρδικά κόμματα και οργανώσεις που θεωρούν την διαδικασία υπερβολικά αργή.

Διαδηλώσεις νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα, σημειώθηκαν επίσης σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, ορισμένοι εκ των οποίων πετούσαν πυροτεχνήματα εναντίον στελεχών της.Ένας διαδηλωτές και ένας στρατιώτης εισήχθησαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, που πέταξαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων.

By