Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Εγκρίθηκε ο νόμος για τους διορισμούς δικαστών

Πριν από την ψηφοφορία ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελών

Turkish PM Erdogan addresses media in Ankara

Εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο της Τουρκίας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών, όπως έγινε γνωστό από μια κοινοβουλευτική πηγή.

Ο νόμος, τον οποίο προωθούσε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ψηφίστηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων της αντιπολίτευσης.

Πριν από την ψηφοφορία ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελών (HSYK) καθώς η αντιπαράθεση ήταν τόσο έντονη που σε δύο περιπτώσεις βουλευτές ήρθαν στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο. Μάλιστα ένας βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Αλί Ιχσάν Κοκτούρκ, χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με σπασμένη μύτη.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν.

Το CHP είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν εγκριθεί ο νόμος από το κοινοβούλιο.

By