Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Εκτεταμένα επεισόδια στη Σόμα από οργισμένους διαδηλωτές

Τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών από την καταστολή των αρχών

turkey

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Σόμα της Τουρκίας την Πέμπτη όταν μεγάλος πλήθος ανθρώπων διαδήλωσε κατά της κυβέρνησης λίγες μέρες μετά από την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου, με την αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει το πλήθος με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.

Οι διαδηλωτές καλούσαν τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φώναζαν συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ενώ το σύνθημα που επικρατούσε ήταν «Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους». «Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο» έγραφε ένα πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μνημείο των ανθρακωρύχων στο κέντρο της πόλης, αγνοώντας το κάλεσμα της αστυνομίας να διαλυθούν χωρίς επεισόδια. Όταν η αστυνομία επενέβη εκείνοι απάντησαν με πέτρες, ξεκινώντας έτσι τα επεισόδια.

Θυμίζουμε πως από την έκρηξη και τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ορυχείο έχασαν τη ζωή τους 284 εργάτες ενώ αγνοούνται ακόμα 18 άτομα.

By