Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Πάνω απ” όλα το καλό της οικονομίας

Οι πολιτικές αναταράξεις συνεχίζονται στη γειτονική χώρα

640x360_251962

Την ώρα που οι έρευνες, αλλά και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο χρηματισμού υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζονται, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν να τονίσουν ότι η οικονομία δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για τα Οικονομικά Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε σήμερα ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, «εφόσον το δικαστικό σώμα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», όπως χαρακτηριστικά είπε. Απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση στην Άγκυρα, ο Αλί Μπαμπατζάν σημείωσε ότι θεωρεί πως και η πίεση επί των επιτοκίων θα υποχωρήσει πολύ σύντομα. «Ο αντίκτυπος του σκανδάλου αρχίζει ήδη να ξεθωριάζει, εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις τουρκικές αγορές 427 από τα 764 εκατομμύρια δολάρια που έφυγαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου», είπε.

Ο Α. Μπαμπατζάν είπε επίσης ότι η τράπεζα Halkbank (ο γενικός διευθυντής της οποίας κρατείται στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαφορά) έγινε στόχος γιατί ήταν η μόνη τράπεζα που μπορούσε να συναλλάσσεται με το Ιράν, «καθώς διέθετε αξιοπιστία τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ότι η κρίση που ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη είχε αρνητικές επιπτώσεις στις άμεσες επενδύσεις ξένου κεφαλαίου στην Τουρκία. «Έχουμε ήδη αρχίσει τις προσπάθειες για να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Τούρκος υπουργός που προέρχεται από το χώρο των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε σε τηλεδιασκέψεις με επενδυτές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία, στους οποίους, όπως είπε, «δώσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς επίσης και οι υγιείς οικονομικές πολιτικές». Είπε ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να λέγονται υπερβολές» και ότι «αν και είναι έτος εκλογών, θα συνεχισθεί η οικονομική πειθαρχία, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί οι μακροοικονομικές ισορροπίες στην Τουρκία είναι ισχυρές».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By