Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ

Η κίνηση ερμηνεύθηκε ως ένδειξη προσέγγισης της Άγκυρας με τη Βαγδάτη

islamiko-kratos

Στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ είναι προσέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της γενικότερης καταπολέμησης της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως ένδειξη προσέγγισης της Άγκυρας με τη Βαγδάτη έπειτα από μια περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις τους.

Ο Νταβούτογλου «προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας στο Ιράκ» δήλωσε ο επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης Χάινταρ αλ Αμπάντι κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με την προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση των μελών της ιρακινής Εθνοφρουράς, που αναμένεται να συσταθεί σύντομα.

Οι εθελοντές στις ιρακινές δυνάμεις «χρειάζονται εκπαίδευση (…) και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την εκπαίδευση αυτών των δυνάμεων στη γειτονική Τουρκία» προσέθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν με τον Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ ακολουθεί την επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, στις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Άγκυρα.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πετρέλαιο από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν χωρίς έγκριση από τη Βαγδάτη είχε προκαλέσει την οργή των ιρακινών αρχών, που χαρακτήρισαν παράνομες τις αγοραπωλησίες αυτές.

Και οι σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα προέδρου της Τουρκίας, με τον προκάτοχο του Αμπάντι, τον Νούρι Αλ Μάλικι, είχαν γνωρίσει περιόδους έντασης.

Οι δύο χώρες έχουν επιπλέον μεγάλες διαφορές απόψεων όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία. Το Ιράκ, μια χώρα όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους σιίτες, θεωρείται από ορισμένους φυσικός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που πολεμά εναντίον ανταρτών που είναι στην πλειονότητά τους σουνίτες. Η Τουρκία, μια σουνιτική χώρα, υποστηρίζει τους Σύρους μαχητές που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

By