Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Σενάρια για ανταλλαγή θέσεων μεταξύ Ερντογάν – Γκιουλ

Στις αρχές του Μαΐου αναμένεται να προκύψουν περισσότερες εξελίξεις γύρω από τις συγκεκριμένες φήμες

Praesident-Guel-distanziert-sich-von-Erdogan_teaser_620x250

Λίγες μέρες πέρασαν από την ευρεία νίκη που σημείωσε το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας, και στη γειτονική χώρα έχουν ξεκινήσει σενάρια για… τράμπα μεταξύ του πρωθυπουργού και το προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος AKP, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο Γκιουλ είναι πιθανό να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εφόσον ο Ερντογάν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο το σύστημα του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θέλουμε ο πρωθυπουργός μας να διεκδικήσει την προεδρία και θα ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Σαχίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNTürk.

«Πιστεύω ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, ο Σαχίν εξήγησε την πολυπλοκότητα του εκλογικού συστήματος στην Τουρκία που δεν επιτρέπει την εκλογή του προέδρου με λαϊκή ψήφο, ενώ ο Γκιουλ προ ημερών αποκάλυψε τις προθέσεις του έπειτα από τις δημοτικές εκλογές που ανέδειξαν τον Ερντογάν ως τον απόλυτο κυρίαρχο στη χώρα.

«Εφόσον οι δημοτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και οι προεδρικές αναμένονται τον Αύγουστο, η ημέρα για να συζητήσουμε για την προεδρία έφτασε», δήλωσε ο Γκιουλ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ.

«Στις αρχές του Μαίου θα είναι όλα ξεκάθαρα. Θα καθίσουμε, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε», συμπλήρωσε ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας.

Αργότερα, ο Ερντογάν δήλωσε πως συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου, λέγοντας: «Συμμερίζομαι την προσέγγιση του προέδρου σχετικά με τη διεξαγωγή συζήτησης για τις επόμενες αποφάσεις».

By