Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Aυστηρότερη νομοθεσία για το διαδίκτυο επιθυμεί το κυβερνών κόμμα

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Διαδικτύου στην Τουρκία είχε ήδη τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο νωρίτερα φέτος και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα μέτρα που προωθήθηκαν πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και εντείνουν τη λογοκρισία

internet610_260314

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πρότεινε με τροπολογία που κατέθεσε στον ήδη ιδιαίτερα αυστηρό νόμο σχετικά με το Διαδίκτυο που ισχύει στην Τουρκία να επιτρέπεται στις αρχές να αποθηκεύουν το ιστορικό περιήγησης των χρηστών σε ιστοτόπους, μεταδίδουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι θα διευρυνθεί η δυνατότητα των αρχών να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους χωρίς να έχουν λάβει σχετική δικαστική εντολή, γράφει η εφημερίδα Milliyet.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Διαδικτύου στην Τουρκία είχε ήδη τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο νωρίτερα φέτος και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα μέτρα που προωθήθηκαν πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και εντείνουν τη λογοκρισία.

Η νέα τροπολογία προβλέπει ότι θα αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύονται και θα επιτρέψει στην τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών να διατηρεί δεδομένα σχετικά με το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, πιθανόν δίνοντας το περιθώριο στις αρχές να εξακριβώνουν ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους ονλάιν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Ο νόμος που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος όριζε ότι τα δεδομένα αυτά θα παραμένουν στους εξυπηρετητές των παρόχων πρόσβασης στο Διαδίκτυο για έως και δύο χρόνια και θα παραδίδονται στις αρχές μόνον κατά περίπτωση.

Η Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, ιστορικά επέβαλε ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά πέρυσι η καταστολή εντάθηκε.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για να επιτυγχάνουν τον συντονισμό των ενεργειών τους. Οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και φέτος για να διαδοθούν καταγγελίες περί διαφθοράς σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης και γνωστών επιχειρηματιών.

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν νωρίτερα φέτος την πρόσβαση στο Twitter και στο YouTube και ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε επανειλημμένα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου.

Αλλά η πρόσβαση στους ιστοτόπους αυτούς αποκαταστάθηκε με δικαστική εντολή, προκαλώντας τριβές ανάμεσα στους δικαστικούς και στην κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης του AKP, εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο, αντικαθιστώντας τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει ευμενώς αυτούς που προασπίζονται την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, στην Τουρκία έχει απαγορευθεί από τις αρχές η πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ιστοτόπους.

By