Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Α.Τουρκολιάς: Η Εθνική παρούσα στην αναδιάταξη του πιστωτικού συστήματος

Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό

Του Νίκου Φιλιππίδη
tourkolias«Η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος που, κατά την εκτίμησή μας, θα έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό». Με μια δήλωση με σαφή υπονοούμενα για τις εξελίξεις των ημερών γύρω από την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ξεκαθάρισε ότι η παλαιότερη τράπεζα στην χώρα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα.
Ο κ. Τουρκολιάς εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορέσει να εισέλθει σταδιακά σε έναν ενάρετο κύκλο μακροχρόνιας σταθερής ανάπτυξης στο βαθμό που η αναγκαία προσαρμογή και η μεταρρύθμιση της οικονομίας θα ολοκληρωθούν  το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα έκανε λόγο για την υιοθέτηση νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται πρωτίστως στην εξωστρέφεια.
Κατά τον κ. Τουρκολιά έχουν καταγραφεί θετικές, έστω και πρώιμες, ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα έχει αποκλιμακωθεί και υπάρχουν ορατά σχέδια για επενδύσεις. Σε αυτά εδράζονται απόψεις ότι θα επιτευχθεί διατηρήσιμη αναστροφή που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη επεσήμανε.
Επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Εθνική και υπογράμμισε ότι κατάφερε να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στον ELA σε μόλις 2,1 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή της κρίσης έχει μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 25%.
Ως άμεσες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως τόνισε, ο τραπεζικός τομέας έχει συνεισφέρει 36 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για έξοδο από την κρίση.
Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους, τόνισε ο κ. Ζανιάς, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που διανύουμε, είναι πολλή σημαντική η αναδιάταξη που λαμβάνει χώρα στην οικονομία.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By