Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το «έξυπνο» παράθυρο που παράγει ενέργεια

Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν παράθυρο που φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ρυθμίζει θερμότητα και ενέργεια

window600_2510143

Η χρήση ενός υλικού που αλλάζει ιδιότητες ανάλογα με τη θερμοκρασία επιτρέπει την ανάπτυξη υαλοπινάκων που φιλτράρουν τη θερμική ακτινοβολία του ήλιου ενώ ταυτόχρονα παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για φωτιστικά εσωτερικού χώρου.

Το πρόβλημα με τα παράθυρα είναι ότι το γυαλί προκαλεί τη διαρροή πολύτιμης θερμότητας το χειμώνα και επιτρέπει την είσοδο της ανεπιθύμητης υπέρυθρης ακτινοβολίας το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί έξυπνα παράθυρα που ρυθμίζουν την είσοδο φωτός και ζέστης. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει βρεθεί τρόπος να ενσωματωθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα παράθυρα χωρίς να επηρεαστεί η διαφάνειά τους.

Η νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, είναι ίσως η πρώτη που ρυθμίζει το φως και τη ζέστη και ταυτόχρονα προσφέρει παραγωγή ενέργειας.

«Η βασική καινοτομία είναι ότι αναπτύξαμε το πρωτότυπο μιας συσκευής έξυπνου παράθυρου για την ταυτόχρονη εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας» υπερηφανεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιανφένγκ Γκάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Το κλειδί στη νέα τεχνολογία είναι το διοξείδιο του βαναδίου (VO2), ένα υλικό που παραμένει διαφανές και αφήνει να περάσει η θερμική ακτινοβολία όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ενώ όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο γίνεται αδιαφανές τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως.

Η ακτινοβολία που ανακλάται από τον υαλοπίνακα βαναδίου δεν πηγαίνει χαμένη. Το πρωτότυπο του νέου παράθυρου (ένθετη αριστερά) έχει αρκετά μεγάλο πάχος και είναι περιμετρικά καλυμμένα με φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ρεύματος.

Η απόδοση φαίνεται ικανοποιητική, καθώς ένα μικρό τετράγωνο του νέου υαλοπίνακα αρκεί για την τροφοδοσία μιας λάμπας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By