Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το «απόλυτο χάος» στο σημείο που συνετρίβη το μοιραίο Μπόινγκ

«Προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο του δυστυχήματος απέτυχαν»

ukraine-boeing crashed

Ο Aυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος αυτός εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.

Ο Αμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών –ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία– ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, της χώρας που είχε 28 πολίτες της στην πτήση MH17.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται» σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε.

«Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη» για τους νεκρούς.

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες τις επιχειρήσεις.

«Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νύψουν τας χείρας τους από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατο γι “αυτούς να νύπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους».

Οι ΗΠΑ θεωρούν «απαράδεκτη» την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο της συντριβής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προέτρεψε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

By