Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το Αττικό Νοσοκομείο στο έλεος της εγκατάλειψης

Για την απαράδεκτη κατάσταση του νοσοκομείου οφείλονται  η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς το νοσοκομείο, αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους

attiko nosokomeio_1000

Παρά τις υπερπροσπάθειες όλου του προσωπικού η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο, το οποίο αδυνατεί να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες αντάξιες ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Σε καθημερινή βάση λείπουν βασικά υγειονομικά υλικά (σύριγγες, γάζες, γάντια, ταινίες μέτρησης σακχάρου, εργαλεία λαπαροσκοπικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, αντιδραστήρια, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ραδιοφάρμακα κλπ). κάνοντας το έργο του νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού ολοένα πιο δύσκολο.

Υπάρχουν τουλάχιστον 40 βασικά φάρμακα σε έλλειψη και δεκάδες αναλώσιμα, τα ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας service, ενώ την ίδια στιγμή δύο από τους 3 αξονικούς τομογράφους δεν λειτουργούν λόγω βλάβης. Οι υποδομές και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης έχουν μείνει μετέωρες. Πολλοί συγγενείς ασθενών προβαίνουν οι ίδιοι στην αγορά των φαρμάκων που λείπουν.

Οι προϊστάμενοι όλων των τμημάτων προβαίνουν καθημερινά σε δεκάδες υπηρεσιακά έγγραφα όπου απεγνωσμένα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές και τα τμήματα, οι νοσηλευτικές και ιατρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες.

Η προσέλευση χιλιάδων ασθενών στη γενική εφημερία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τη νοσηλεία μιας μέρας συνεχίζεται, η αθλιότητα των ράντζων και το χάος στα επείγοντα είναι απερίγραπτο. Στην τελευταία γενική εφημερία είχαμε το ρεκόρ των 232 εισαγωγών και προσέλευση πάνω από 1100 ασθενών στα επείγοντα. Χειρουργεία αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις πάνε πίσω, διασωληνωμένοι παραμένουν σε κοινούς θαλάμους ή και στο διάδρομο ακόμα, οι ασθενείς λιμνάζουν. Το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Νόμιμα ρεπό και άδειες δεν δίνονται, εφημερίες περικόπτονται πραξικοπηματικά, απογευματινά ιατρεία δεν πληρώνονται. Εκατοντάδες παραμένουν οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και γιατρών.

Αιτία για όλα αυτά είναι η απόλυτη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς το νοσοκομείο, αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους. Η διοίκηση, ενώ τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά, ρίχνει όχι μόνο τα βάρη αλλά και τις ευθύνες στους εργαζόμενους και τους γιατρούς. Είτε με τις συκοφαντίες περί «τεμπέληδων» και «ανεύθυνων», είτε με τις υπόγειες κατηγορίες για «μαγαζάκια» και παράνομες πράξεις, είτε με την ανοιχτή τρομοκρατία και τους σκηνοθετημένους ελέγχους. Έφτασαν στο σημείο να τοποθετούν το προσωπικό σε εκατοντάδες επιτροπές για να «διαχέονται οι ευθύνες» και να αποδίδεται η έλλειψη υλικών σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί ενοχοποιούνται ακόμα και για τα σκουπίδια!

Μόλις προχτές η διοικήτρια εξανάγκασε σε παραίτηση τον μοναδικό ιατρό εργασίας του Νοσοκομείου, επειδή έκανε το «έγκλημα» να συνδιοργανώσει μαζί με το σωματείο ημερίδα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

By