Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εικόνα για την Κριμαία

Η διαδικασία που θα γίνει το δημοψήφισμα, πολύ έντονο το ενδιαφέρον από τα Δυτικά media

crimea

Στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο o  Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα. Θυμίζουμε ότι στην Κριμαία είναι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις «Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη». Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν, υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ, «αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους». Είπε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.

Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στοιχεία για τη συμμετοχή θα δίνονται από την κεντρική εκλογική επιτροπή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By