Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το ΔΝΤ αυξάνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία

Αναθεώρηση επί τα βελτίω από το Ταμείο

eu-imf

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2014, αναθεωρώντας προς τα πάνω την εκτίμηση του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο αναμένει να επεκταθεί κατά 3,7% αντί για 3,6%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του.

Αναλυτικά το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 3,7%, στην ευρωζώνη στο 1% και στην Κίνα στο 7,5%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 3,6%, 0,9% και 7,2% αντίστοιχα. Σημαντική είναι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Βρετανίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2014 από 3% το 2013. Στην έκθεση του Οκτωβρίου το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% για το 2014.

Παραμένουν οι κίνδυνοι για ανεπτυγμένες οικονομίες

Το Ταμείο επισημαίνει ότι παραμένουν τα καθοδικά ρίσκα, τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τον χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ειδικά στην ευρωζώνη. Η έκθεση σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από το στόχο για αρκετό καιρό και προειδοποιεί πως αν ως αποτέλεσμα υποβαθμιστούν και οι προσδοκίες για την μελλοντική πορεία των τιμών, ο πραγματικός πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα.

Κάτι τέτοιο θα αυξήσει το πραγματικό βάρος του χρέους και τα πραγματικά επιτόκια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Παράλληλα θα αυξήσει την πιθανότητα αποπληθωρισμού.

Συστάσεις σε Fed και ΕΚΤ

Το ΔΝΤ τονίζει πως η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει ξεπεράσει τους κινδύνους και σημειώνει ότι η διασφάλιση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η διαχείριση των αδυναμιών αποτελούν προτεραιότητες για όλες τις χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ κάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – δεν πρέπει να απαντήσουν στην προοπτική της αύξησης της ανάπτυξης με μια πρόωρη απόσυρση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή παραμένει η ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι η απόκλιση από το δυνητικό ΑΕΠ είναι μεγάλη με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί.

Επιπλέον δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανάγκη για πιο υψηλή ανάπτυξη, καθώς θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών.

Στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα. Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την ενοποίηση των μηχανισμών εποπτεία και εκκαθάρισης, είναι καθοριστικά βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνη

(Visited 1 times, 1 visits today)
By