Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΔΝΤ ενέκρινε τη δόση για την Ελλάδα

Θετικές επισημάνσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

lagardeΤο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 1,74 δις. ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συνεδρίασε για να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα, με βάση την έκθεση που έχει ετοιμάσει η αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Ουάσιγκτον, η έκθεση περιλαμβάνει «θετικές επισημάνσεις» για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντως υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων.

Πρόοδο βλέπει η Λαγκάρντ

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρτν δήλωσε οτι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας». Μάλιστα, χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου πλαισίου, ώστε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By