Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ελληνικό δημόσιο στραγγαλίζει

Τα υπέρογκα χρέη των φορολογουμένων στο ελληνικό δημόσιο, απασχολούν το γερμανικό τύπο.

«Το δημόσιο στραγγαλίζει» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung για το τεράστιο ποσό που χρωστούν οι Έλληνες πολίτες στο δημόσιο.

dimosioi yp. inΗ γερμανική εφημερίδα σημειώνει: Οι αυξήσεις των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη, τον καπνό και τα εστιατόρια οδηγούν σε μείωση και όχι αύξηση των δημοσίων εσόδων.Εκτός αυτού γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι ορισμένα από αυτά που υπέθεταν οι διεθνείς δανειστές δεν ήταν τελικά σωστά. Έτσι από τα 55 δισ. ευρώ που χρωστούν έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις στο κράτος σε φορολογία και πρόστιμα εν τέλει μόνο ένα ποσοστό θα μπει στα δημόσια ταμεία. Το γεγονός αυτό το θεωρεί πλέον δεδομένο και η τρόικα.

Έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο περίπου το 20% του ποσού θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν στο μεταξύ χρεοκοπήσει ή ανήκαν ούτως ή άλλως στο δημόσιο. Στο ποσό των 55 δισ. περιλαμβάνονται και τα πρόστιμα για οφειλές, τα οποία είναι συχνά πολλαπλάσια του ποσού της οφειλής. Σε περίπτωση όμως που ο οφειλέτης χρεοκοπήσει παύουν να υφίστανται και οι οφειλές του προς το δημόσιο.

Πηγή: DW

 

By