Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το ελληνικό ελαιόλαδο κερδισμένο από την κλιματική αλλαγή

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του μέλλοντος, όμως οι ελαιοπαραγωγοί μάλλον θα τη γλυτώσουν ή ακόμη θα βγουν και κερδισμένοι

tiganelaio_10

Σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, τα ελαιόδενδρα στη λεκάνη της Μεσογείου (και στην Ελλάδα) θα είναι από τις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και θα εμφανίσουν αυξημένη απόδοση και κερδοφορία.

Άσχημα τα νέα για τον δάκο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουίτζι Πόντι του Εργαστηρίου Βιώσιμης Διαχείρισης των Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Ερευνών Casaccia της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science», εκτιμούν ότι μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2050, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ελαιόδενδρων, ενώ παράλληλα θα δυσκολέψει την επιβίωση της μύγας του δάκου (Bactrocera oleae), του χειρότερου εχθρού της ελιάς.

ladi600_400

Η μελέτη εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 4,1% κατά μέσο όρο την παραγωγή και κατά 9,6% τα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών.

By