Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το ευρώ επιχειρεί να κρατήσει το $1,30

Το μεσημεριανό σχόλιο της FXCM.

europanicΜετά την απογοητευτική ανακοίνωση των θέσεων απασχόλησης την περασμένη Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι traders φαίνεται ότι περιμένουν το επόμενο σημαντικό γεγονός που να αξίζει της προσοχής τους.

Σήμερα ελάχιστες ήταν οι οικονομικές ανακοινώσεις κατά τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix για τον Απρίλη υποχώρησε σε χαμηλά 5 μηνών για να διαμορφωθεί στις -17,3 μονάδες, χειρότερος των εκτιμήσεων για -12,8 μονάδες. Η χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη ταιριάζει με τα πρόσφατα αποτελέσματα των δεικτών PMI που τροφοδότησαν νέες ανησυχίες γύρω από την πορεία ανάκαμψης και την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία.

Στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρέθηκαν να διαπραγματεύονται κατά 25,8 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 6,5% μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει μέτρα αύξησης της φορολογίας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών. Παρ’ όλα αυτά σημαντικό μέρος της ανόδου των αποδόσεων διαγράφηκε στην πορεία της ημέρας.

Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος στις εξελίξεις στην Πορτογαλία ήταν περιορισμένη αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 1,83% της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ανάλογες εκτιμήσεις είχαν διατυπωθεί παλαιότερα και για την περίπτωση της Κύπρου και τη σημασία της διάσωσής της μέχρι να προκύψει το θέμα του «κουρέματος» στις καταθέσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ανεξάρτητα από τις όποιες εκτιμήσεις θα πρέπει πάντα οι traders στο ευρώ να παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης ανεξάρτητα αν είναι μικρή ή μεγάλη.

Το ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,3000 έναντι του δολαρίου, επίπεδο που έχει λειτουργήσει ως αντίσταση τις περασμένες εβδομάδες και τώρα μπορεί να παρέχει στήριξη. Πιθανή αντίσταση μπορεί να συναντήσει η ισοτιμία στο 1,3055, στο 38,2% της διόρθωσης της πτώσης από το ιστορικό υψηλό του ευρώ προς το ιστορικό χαμηλό.

Το γεν υποχώρησε στο 99,00 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών αν και σύντομα το USDJPY υποχώρησε εκ νέου προς το 98,70.

 

By