Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το εφετείο του Μονάχου δικαιώνει μερικώς την Κύπρο

Aποφάσισε πριν λίγες μέρες την επιστροφή μέρους κλαπέντων από τα κατεχόμενα θρησκευτικών θησαυρών, που βρέθηκαν στη κατοχή Τούρκου αρχαιοκάπηλου 

walk of the truthΗ επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας έγινε μετά από πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και της Τασούλας Χατζητοφή, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Walk of Truth», σε συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία και τον έμπορο έργων τέχνης Michel van Rijn. Η «Walk of the Truth» είναι μία ανεξάρτητη, μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που προάγει την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες τις μορφές της, ευαισθητοποιώντας ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση είναι θετική για την Κύπρο, εντούτοις παραμένει ένας σημαντικός αριθμός κλαπέντων στην αστυνομία του Μονάχου από το 1997 και είναι άγνωστο πότε και αν θα επιστραφούν.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κατάλογο που κατατέθηκε στις γερμανικές αρχές από τον βυζαντινολόγο κον Αθανάσιο Παπαγεωργίου, στον οποίο ανατέθηκε η μελέτη των κλαπέντων, στην κατοχή του Dikmen εντοπίστηκαν 422 αντικείμενα (μωσαϊκά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες και χειρόγραφα), τα οποία προέρχονται από 51 εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο. Στη συνέχεια το δικαστήριο του Μονάχου διόρισε τον γερμανό βυζαντινολόγο Johannes G. Deckers να εξετάσει τον κατάλογο που παρέδωσε ο κος Παπαγεωργίου. Μετά από μελέτη, ο καθηγητής Deckers απεφάνθη ότι τα μισά από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα κυπριακής προέλευσης.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αφορά τα αντικείμενα που πιστοποίησε ως κυπριακά  ο καθηγητής Deckers και όπως αναφέρεται στην απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι είναι δυνατή η έκδοση μιας μερικής απόφασης που θα αφορά τα αντικείμενα αυτά και μόνο.

[custom_gallery id=»15737″]

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, το δικαστήριο του Μονάχου μετά από μια δεκατριάχρονη νομική διαμάχη απεφάνθη ότι οι κυπριακοί θησαυροί που βρέθηκαν στην κατοχή του Dikmen θα πρέπει να επιστραφούν στην Κύπρο.

Το Νοέμβριο του 2010, ο Dikmen προχώρησε σε έφεση της δικαστικής αποφάσεως και μετά από διάφορα χρονοβόρα νομικά και διαδικαστικά προβλήματα και αναβολές, τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή των κλαπέντων  δικαιώνοντας την Κύπρο.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση  δεν έχει κλείσει καθώς θα πρέπει να κληθούν στην συνέχεια κι άλλοι  εμπειρογνώμονες προκειμένου να αποφανθούν για τα υπόλοιπα  κλαπέντα  από τα κατεχόμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Dikmen και παραμένουν στις αποθήκες της Βαυαρικής Αστυνομίας.

Με τα δεδομένα αυτά η Τασούλα Χατζητοφή, τονίζει ότι είναι πολύ ικανοποιημένη που τελικά η αλήθεια έλαμψε δικαιώνοντας τις πολυετείς προσπάθειες και τον δύσκολο αγώνα της για την επιστροφή των κυπριακών θησαυρών. «Σημασία για μένα, και για όλους όσοι πιστεύουν στην ιδέα του Walk of Truth είναι ότι αυτά που κερδίσαμε είναι πιο σημαντικά από αυτά που παραμένουν ακόμα στην Γερμανία. Η απόφαση της Γερμανικής δικαιοσύνης εμπεριέχει ένα συμβολισμό και ταυτόχρονα μια προτροπή προς κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να αγωνίζεται για την πολιτιστική του κληρονομιά. Το Walk of Truth θα συνεχίσει τον αγώνα του, καθώς πολλοί θησαυροί, οι οποίοι έχουν κλαπεί από τις κατεχόμενες περιοχές, παραμένουν ακόμη εκτός Κύπρου».

By