Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το θέμα των στρατιωτικών στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Τουρκία

Νέα επεισόδιο εν μέσω των πολτικών συγκρούσεων μεταξύ Ερντογάν και αντιπολίτευσης

Turkish-Prime-Minister

Νέα διάσταση στην ενδοαστική κόντρα που μαίνεται στην Τουρκία δίνει η προσφυγή του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών σε δύο δίκες για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως πριν από μερικές ημέρες την προσφυγή στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Η κίνηση αυτή έγινε στη σκιά της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η δίωξη κυβερνητικών στελεχών για υποθέσεις διαφθοράς.

Στην υπόθεση «Εργκένεκον» το δικαστήριο επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες ήταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, στον οποίο επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς σε ποινές φυλάκισης 13 ως 20 ετών, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία κατά της κυβέρνησης το 2003.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στις πολιτικές διαμάχες. Είχε προηγηθεί άρθρο στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που υπονοούσε ότι οι αποκαλύψεις για τα κυβερνητικά σκάνδαλα έγιναν για να ανοίξουν το δρόμο σε μια επέμβαση του στρατού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By