Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το «θαύμα» του τουρισμού

Η ραγδαία αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία πέντε χρόνια, προφανώς και δεν έγινε τυχαία

tourismos600_2800114

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, αναμένεται να καταγραφεί φέτος σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε σχέσει με τις περυσινές 17,9εκατ αφίξεις και τα 11,9δισ ευρώ έσοδα, φέτος οι παράγοντες τις αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν 20εκατομμύρια αφίξεις επαναφέροντας την Ελλάδα στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η ραγδαία αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία πέντε χρόνια, προφανώς και δεν έγινε τυχαία. Παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, αναφέρουν ότι οφείλεται στα νέα πρόσωπα που αναδείχθηκαν στη τουριστική “βιομηχανία” της χώρας. Επιχειρηματίες που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο που δουλεύουν οι μεγάλες τουριστικές αγορές παγκοσμίως και κυρίως τι ζητούν οι τουρίστες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Οι κινήσεις που έγιναν δεν ήταν τυχαίες, καθώς είχε προηγηθεί έρευνα σχετικά με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που υπάρχουν στην τουριστική αγορά. Άλλα όπως χαρακτηριστικά λένε δεν ήταν και δύσκολες, καθώς πολλές από αυτές ήταν απλά τα αυτονόητα που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Για παράδειγμα η λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και η έγκαιρη προώθηση της τουριστικής καμπάνιας για τη χώρα ήταν μόνο μερικά από όσα αποτελούσαν πάγιο αίτημα πολλών χρόνων των ανθρώπων του τουρισμού.

Προφανώς, όπως τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρατήσεων και των αφίξεων έπαιξε και η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει σε αρκετές από τις χώρες που αποτελούν ανταγωνιστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα η Τουρκία έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του τουρισμού οι προσπάθειες και η συνέχιση της υλοποίησης του σχεδίου που έχει κάνει ο κλάδος δεν πρέπει να σταματήσει εδώ.

Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθούν τα ποιοτικά στοιχεία των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα. Δηλαδή όχι μόνο να αυξηθούν οι αφίξεις, αλλά και τα έσοδα, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τουρίστες που έχουν χρήμα να ξοδέψουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Ήδη γίνονται στοχευμένες κινήσεις προσέλκυσης τουριστών που θα μπορούσαν να επισκεφθούν συγκεκριμένους προορισμούς με πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες.

Στόχος επίσης αποτελεί η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στη χώρα, αυξάνοντας τους μήνες που υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση. Όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες αυτό μπορεί να γίνει είτε δίνοντας ώθηση σε συγκεκριμένους τομείς θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός ο ιαματικός ο εκπαιδευτικός, ο γαστρονομικός, κ.α. , αλλά και αναδεικνύοντας τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.

Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν αγαστή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών και της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει συντονισμένη και ομαδική προσπάθεια. Μόνο έτσι το συγκεκριμένο θαύμα δεν θα κρατήσει μόνο για μερικές σεζόν και η Ελλάδα θα μπορεί να υπολογίζει σταθερά κάθε χρόνια ότι θα βάζει σημαντικά μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο ταμείο.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By