Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Ιράκ έκλεισε φυλακές για λόγους ασφαλείας

Βίαιες οι συγκρούσεις κοντά στο σημείο των φυλακών 

n_65077_1

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας έκλεισαν τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γράιμπ, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαγδάτη και οι 2.400 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές στο  βόρειο και κεντρικό Ιράκ.

Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προέβη και στην ανακοίνωση δεν διευκρίνισε πότε έγινε αυτό.

Σημειώνεται ότι η φυλακή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, στη σουνιτική επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου ιρακινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χθες και σήμερα μαίνονταν συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι μάχονται από τον Ιανουάριο εναντίον σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού σκοτώθηκε, μαζί με άλλους στρατιωτικούς, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη.

Το ΙΚΙΛ φέρεται να ελέγχει πλήρως την πόλη Φαλούτζα, 30 χιλιόμετρα δυτικότερα, ενώ πρόσφατα ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν, όπως υποστήριξε, μια παρέλαση μαχητών της μέσα στην Αμπού Γράιμπ.

Η ίδια οργάνωση τον Ιούλιο του 2013, είχε ανακοινώσει ότι σε επιχειρήσεις της σε ιρακινές φυλακές κατάφερε να απελευθερώσει 500 κρατουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι η  φυλακή Αμπού Γράιμπ έγινε διαβόητη το 2004, όταν αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν αμερικανοί στρατιώτες να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται ιρακινούς κρατουμένους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By