Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το καρτέρι του ΣΥΡΙΖΑ και η φάκα των μέτρων

Τι διαμηνύει η Κουμουνδούρου

Του Νίκου Ανδριόπουλου

syriza660Ο χρόνος και οι εξελίξεις δρουν προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και καθημερινά επιδεινώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη. Αυτό διαρρέουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υποτίθεται ότι είχε ως βασικό πυλώνα την αποφυγή νέων μέτρων και τις διαρροές για ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε νέα μέτρα στην τρόικα, πέρασε στο «ναι» σε μέτρα αλλά όχι οριζόντια…

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση τελεί σε κατάσταση πανικού, προσπαθώντας να κρύψει κάτω από το χαλί όσα οι δανειστές αποκαλύπτουν για το δυσοίωνο μέλλον των Ελλήνων, χαρακτηρίζοντάς την «μοιραία, άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής».

«Από το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση πέρασε στα μέτρα «ναι μεν αλλά» για δημοσιονομικό κενό 500 εκατομμυρίων, το οποίο θα επιχειρήσουν να καλύψουν από περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν» σημειώνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο thepaper.gr. Παράλληλα προσθέτει ότι ενώ τόσες μέρες τονίζουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό πως δεν θα πάρουν νέα μέτρα και μέσα σε μία ημέρα έφεραν τον ενιαίο φόρο ακινήτων που επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις και μονιμοποιεί το «έκτακτο τέλος ακινήτων» και προανήγγειλαν μέσω του αρμόδιου υφυπουργού, Β. Κεγκέρογλου την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων «λόγω έκτακτων συνθηκών».

Εν τω μεταξύ ως πλήρη επιβεβαίωση των πολιτικών που προκρίνουν στην Κουμουνδούρου βλέπουν τα αποτελέσματα του Eurogroup, καθώς η νέα «πόρτα» της Μέρκελ στον πρωθυπουργό για χαλάρωση του προγράμματος, προϊδεάζει τον κόσμο για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει και τη βελτίωση του κλίματος που ευαγγελίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μάλιστα από το γραφείο Τύπου του κόμματος ανέβασαν τους τόνους, χαρακτηρίζοντας υπάκουο, καλό μαθητή της Μέρκελ και υποταγμένο Μερκελιστή τον πρωθυπουργό. Ως ενδεικτικό της αντιμετώπισης που θα έχει για μία ακόμη φορά η Ελλάδα και η κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τη διαφορά στο χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τους υπολογισμούς τρόικας και οικονομικού επιτελείου καθώς οι δανειστές κάνουν λόγο για κενό 2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ στην Καραγεώργη Σερβίας αρχικά έλεγαν πως δεν υπάρχει κανένα κενό για να ξετρυπώσουν λίγο μετά 500 εκατ. ευρώ.

Πάντως στην Κουμουνδούρου παρατηρούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές της συγκυβέρνησης μπροστά στα ερχόμενα μέτρα, καθώς αναμένουν πως ελέω πολιτικής κόπωσης αλλά και γιατί αυτά θα σημάνουν τον πολιτικό-εκλογικό τους θάνατο, θα σημειωθούν σημαντικές αντιδράσεις και πιθανότατα διαρροές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο καραμανλικός Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα «να πειθρχήσει στις αποφάσεις Σαμαρά» μετά την προαναγγελία των νέων μέτρων, ενώ κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, έκαναν λόγο για πρόθεση του τελευταίου να καταψηφίσει σε περίπτωση πρόσθετων μέτρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By