Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Κατάρ κατηγορείται ότι έδωσε μίζες 5 εκατ. δολαρίων για να πάρει το Μουντιάλ

Το Κατάρ κατηγορείται ότι έδωσε μίζες 5 εκατ. δολαρίων για να πάρει το Μουντιάλ

1Τριγμούς στους κόλπους της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας φέρνει το νέο κύμα αποκαλύψεων των Times για τον ρολο του πρώην αντιπροέδρου Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η βρετανική εφημερίδα, ο Μπιν Χαμάμ έστησε έναν ολόκληρο μηχανισμό μέσα στην FIFA δωροδοκόντας δεκάδες αξιωματούχους με ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια δολάρια (3,6 εκατ. ευρώ) συνολικά, ώστε να εξασφαλίσει την εύνοιά τους για την ανάληψη του Παγκοσμίου κυπέλλου από τη χώρα του.

Οι σκοτεινές συμφωνίες έγιναν μέσω «μαύρων» ταμείων, αλλά και με απευθείας χρηματισμούς, γεγονός που αποδεικνύεται σύμφωνα με τους Times, από πλήθος εγγράφων, όπως τραπεζικά εμβάσματα, αλλά και ανταλλαγή επιστολών και e-mails μεταξύ των συνεργατών του Μπιν Χαμάμ και των χρηματιζόμενων προσώπων.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2010, πριν από την ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ. Ο Μπιν Χαμάμ, θεωρώντας ότι ένα Μουντιάλ θα έδινε αίγλη και περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη στο Κατάρ, δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να χαθεί η ευκαιρία και ξεκίνησε μια εκστρατεία «ικανοποίησης» όσων θα μπορούσαν να έχουν λόγο στην τελική απόφαση. Εκτός από τη δημιουργία 10 μαύρων ταμείων από όπου έφευγαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια προς τους ενδιαφερόμενους, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέβαλε περίπου 1,6 εκατ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ, με τα $450.000 από αυτά να καταβάλλονται πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Παράλληλα «πλεύρισε» τους αξιωματούχους της αφρικανικής ηπείρου οργανώνοντας πολυτελή γεύματα και προσφέροντάς τους σχεδόν 400 χιλιάδες δολάρια σε μετρητά!

Αρκετοί από αυτούς που πλησίασε δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά χρειαζόταν την στήριξή τους που πιθανότατα θα επηρέαζε την άποψη όσων πραγματικά είχαν λόγο στην υπερψήφιση του Κατάρ.

Ο Μπιν Χαμάμ να θυμίσουμε ότι έχει ήδη αποκλειστεί δια βίου από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για υποθέσεις χρηματισμού εδώ και δύο περίπου χρόνια, ενώ το Κατάρ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει σχέσεις με τις «υπόγειες» δραστηριότητες του εν λόγω κυρίου.

By