Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το κοντό της κυβέρνησης και το μακρύ της τρόικας

Το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ από το ελληνικό επιτελείο, στα 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές

greece1

Της Ελένης Στεργίου

Σκληρό ροκ θα παίξει η κυβέρνηση με την τρόικα τον μήνα Νοέμβριο, καθώς η απόκλιση 1,5 δισ. ευρώ στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού μόνο λίγη δεν είναι. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ύψος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ενώ οι δανειστές στα 2 δισ. ευρώ!  Τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να αρχίσουν τους ελέγχους, ενώ τα υψηλόβαθμα κλιμάκια στις 4 Νοεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, ωστόσο εάν αυτό συμβεί  θα διαταχθούν οι πολιτικές ισορροπίες, καθώς αρκετοί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράζει την άρνησή του να ψηφίσουν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα εμφανίζεται εκνευρισμένη με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, όπως τα χαρακτηρίζει, καθώς ποτέ δεν ζήτησε κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Φυσικά, η όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς σε κάθε αξιολόγηση η τρόικα ζητά μέτρα και η ελληνική κυβέρνηση σθεναρά αντιστέκεται. Τα περισσότερα μέτρα που επιβάλλονται σε κάθε μεσοπρόθεσμο, ωστόσο, είναι ήδη συμφωνημένα από το πρώτο Μνημόνιο….

Οπότε αυτόματα, δημιουργείται ένα φιλοσοφικό ερώτημα: γιατί βαράμε όποιον μιλά για μέτρα; Δηλαδή για την αλήθεια. Πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σημαίνει  ακριβώς αυτό- το οποίο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Πρόσφατο παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ενώ όλοι μιλούσαν για αντίσταση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για τη μη λήψη μέτρων -με τον πρωθυπουργό μάλιστα να στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες!- ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στα Νέα, παραδέχθηκε την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού, αλλά, όπως τόνισε, έχουν βρεθεί οι πόροι, ώστε να μην χρειαστεί τα «πάρουν» από μισθούς κλπ.

Ο υπουργός τόνισε, χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να λέμε «κανένα μέτρο». Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση.» Άρα…..μέτρα υπάρχουν και θα υπάρξουν μέχρι να γίνει νοικοκύρεμα του ελληνικού κράτους-και αφού δεν μπορούσαμε μόνοι μας, θα γίνει δυστυχώς με βάση το Μνημόνιο, το οποίο και υπογράψαμε-.

Το θέμα είναι από που θα γίνει η εξοικονόμηση. Από τις συντάξεις; Από τη χρηματοδότηση των κομμάτων; Από τα έξοδα των βουλευτών; Εκεί είναι το θέμα…

Πάντως, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας δεν είναι ευοίωνο, καθώς όπως διαμηνύουν το υπόλοιπο της δόσης, ύψους ενός δισ. ευρώ, από την εγκεκριμένη του Ιουλίου, θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει και τα τέσσερα προαπαιτούμενα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Επίσης, θα πρέπει να κλείσει το θέμα με τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Σημειώνεται ότι  μέσα στις εκκρεμότητες είναι και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στην ΕΥΔΑΠ,  δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας. Το κράτος οφείλει περίπου 720 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει περίπου τα 250 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να εγκριθεί από Euro Working Group η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε και πλέον η δόση αναμένεται να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν ότι η συζήτηση θα γίνει υπό καλύτερους όρους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις παρεμβάσεις και κυρίως στο ασφαλιστικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι τα στοχευμένα αυτά μέτρα δεν περιλαμβάνουν περικοπές και παρεμβάσεις σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Τα 100 εκατομμύρια θα εξευρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013. Ογδόντα εκατομμύρια θα εξευρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και τέλος από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By