Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το κρίσιμο ραντεβού του Μαξίμου – Οι όροι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Συγκεκριμένους όρους, ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με την τρόικα, βάζουν στο τραπέζι και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

 Του Γιάννη Πιτταρά

FOSPHOTOS / Μενέλαος Μυρίλλας
FOSPHOTOS / Μενέλαος Μυρίλλας

 

Στο Μαξίμου βρίσκονται, αυτή την ώρα, οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίοι ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις των διαβουλεύσεων με τη τρόικα, πριν το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός πριν δεχθεί στο Μέγαρο Μάξιμου τους εκπροσώπους των δανειστών μας, έστειλε ένα διπλό μήνυμα:

Πρώτον ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας» και δεύτερον, το αίτημά του να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον ο «ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 15%».

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θέλουν πριν αναχωρήσει ο κ.Σαμαράς για την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και εκτιμούν ότι«η τρόικα έχει εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση του παρελθόντος» και πλέον «αναζητούμε από κοινού τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Ωστόσο, οι «τροϊκανοί» ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «οι όποιες προτάσεις κατατεθούν στο τραπέζι, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε περισσότερα χρήματα από την πλευράς μας…».

Οι όροι του ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένες προτάσεις υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, ενόψει της τελικής συνάντησής του με τους δανειστές.

Η Ιπποκράτους ζητά:

  •  Να μην υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας ότι οι αποκλίσεις που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, με ταυτόχρονη εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες
  •  Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίαςμε την προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας, που θα χρηματοδοτηθεί με υφισταμένους  εσωτερικούς πόρους και  την μεταφορά κονδυλίων  του ΕΣΠΑ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Κοινωνικό Ταμείο.
  • Να αναληφθούν πρωτοβουλίες διευκόλυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που χρωστούν και να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά έως τις 2.000 ευρώ.
  •  Να αντικατασταθεί το τέλος ακινήτων πύο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ με  έναν ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή  ιδιοκτησία.
  • Ενώ για το θέμα της δημόσιας διοίκησης  το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου και εφαρμογή του Προγράμματος κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τι ζήτησε ο Κουβέλης από Σαμαρά

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε αυτό το τηλεφώνημα ο Φώτης Κουβέλης έβαλε τους δικούς του όρους, ζητώντας από τον Αντώνη Σαμαρά τρία πράγματα:

  • Να καταστήσει σαφές στους επικεφαλής της τρόικα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα εισπρακτικού τύπου μέτρα, ούτε θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
  • Να επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει αύξηση των δόσεων για όσους χρωστούν.
  • Να υπάρξει πλήρης στήριξη του προγράμματος Μανιτάκη, για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας, της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων
  • Να διαπραγματευθεί την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την μείωσή του από το 23%. 

[space size=»30″]

By