Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το κόστος του χουλιγκανισμού: Πρόστιμα και κενές εξέδρες!

Η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά….

ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ /  ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ / CUP / SEMIFINAL / PAOK - OLYMPIAKOS

Η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά…

Πάμε όμως στην είδηση: με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ για όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο την περασμένη Κυριακή. Επίσης, οι δύο εταιρείες καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο στη Σούπερ Λίγκ, που φθάνει στις 135.000 ευρώ (μισό μισό, για να μην υπάρχουν …παρεξηγήσεις).

Η δικαστική απόφαση είναι αμείλικτη για τους δύο συλλόγους, που είναι εταιρείες – αυτό μην το ξεχνάμε- και που ενοχλούνται, βεβαίως, όταν τις προσεγγίζεις με τέτοιο… βάναυσο τρόπο. Ας σοβαρευτούμε όμως.

Αλήθεια, πόσο κοστίζει η δυσφήμηση του ποδοσφαίρου (του αθλητισμού και, γενικότερα, της χώρας); Μια, δυο αγωνιστικές χωρίς κόσμο και μερικές χιλιάδες ευρώ; Κι αλήθεια –ξανά- έτσι θα λυθεί το πρόβλημα; Με την επιβολή προστίμων;

Η εικόνα του γηπέδου της Λεωφόρου το σούρουπο της παρελθούσης Κυριακής θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο σε κάποια σημεία του. Ασφαλώς και δεν έφταιγαν οι (υπόλοιποι) θεατές που είχαν απλωθεί στις εξέδρες και περίμεναν να απολαύσουν ένα ντέρμπι.

Ασφαλώς και δεν έφταιγαν οι οργανωμένοι της θύρας 13 που, μερικές ημέρες πριν είχαν συνεργαστεί (ναι, είχαν συνεργαστεί) με οπαδούς του ΠΑΟΚ προκειμένου να επιστρέψουν ασφαλείς στην πόλη τους (από το φόβο …αντιποίνων αναφορικά με τον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό). Τελικά, ποιος φέρει την κύρια ευθύνη;

alafouzos_savvidisA

Η πυξίδα δείχνει προς την πλευρά του κ.Αλαφούζου που πείστηκε πως η στιγμή ήταν κατάλληλη για μια τέτοια καινοτομία -αναγνώρισε πάντως το λάθος του ζητώντας συγνώμη από τον κόσμο. Ο κ.Σαββίδης όμως; Τόσο αιθεροβάμων κι αυτός; Όταν, μάλιστα, δεν έχει εισχωρήσει στα οπαδικά ενδότερα, δεν ξέρει τι συμβαίνει στο συνδεσμικό χώρο κι οι σχέσεις του με τους φιλάθλους του δικεφάλου δεν είναι και οι ιδανικές…

Θυμίζω πως, πολύ πριν την έναρξη του ντέρμπι, οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν αναρτήσει τεράστιο πανό που ανέφερε: ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ. Κι οι ίδιοι δηλαδή οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού είχαν πειστεί για τον ορθόν της απόφασης. Φυσικά, δεκαπέντε περίπου λεπτά μετά την έναρξη των επεισοδίων, το πανό αποσύρθηκε. Η ζωή επέστρεψε έτσι, στους συνήθεις ρυθμούς…

Τέλος πάντων, τόσο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού όσο και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ χρεώνονται ένα σφάλμα που μπορεί να αποδειχθεί ‘ιστορικό’. Και είναι σφάλμα γιατί ουδείς –κι όχι μόνο οι ηγέτες, αλλά και τα επιτελεία τους- αντιλήφθηκαν πως ο χρόνος δεν έχει φτάσει, οι συνθήκες δεν είναι ικανές για την πολύ απλή προσπάθεια συνεύρεσης οπαδών αντιπάλων ομάδων. Μπορεί να αποδειχθεί ‘ιστορικό’ αν, κάποια χρόνια μετά, ο πολιτισμός επιστρέψει εντός των τειχών (των ελληνικών γηπέδων).

Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα πληρώσουν τα… σπασμένα κάποιων ηλιθίων που πήγαν στο γήπεδο προετοιμασμένοι για… πόλεμο -κι η χώρα θα (συνεχίσει να) παραμένει ρεντίκολο της Ευρώπης.

Είπαμε όμως και στην αρχή. Την Ελλάδα δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά. Πάλι εκεί θα είναι, παρούσα σε κάθε αλητεία που προσβάλει κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο. Κι η Πολιτεία από κοντά, θα δέχεται τις προσβολές και την ατίμωσή της, περιφέροντας… πρόστιμα και αδειάζοντας εξέδρες, λες και θα λύσει έτσι το πρόβλημα του χουλιγκανισμού.

 

Βαγγέλης Μελέκογλου

By