Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το λόμπι της δραχμής…

…και μια συμβουλή στον Κιάμο

Του Αντώνη Τάντουλου

 

Konstantinos Tsakalidis  © FOSPHOTOS
Konstantinos Tsakalidis © FOSPHOTOS

Το γεγονός ότι σύσσωμα τα διεθνή ΜΜΕ όλο το τελευταίο διάστημα (συχνά σε επίπεδο editorial) αναφέρονται στο δύσκολο Φθινόπωρο που περιμένει την Ελλάδα δεν αποτελεί απλά την εύκολη λύση των αρθρογράφων που αναζητούν θέμα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη.

Πρόκειται για προειδοποίηση πως τα ψέματα έχουν τελειώσει και για την χώρα μας όπως και για ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο, με ότι αυτό σημαίνει. Και για εμάς κυρίως σημαίνει πως η πρακτική του υπόσχομαι τα πάντα και μετά δεν κάνω τίποτα πολύ απλά δεν πρόκειται να ξαναγίνει αποδεκτή από τους ξένους. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τόσο στην Κυβέρνηση-και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι τελευταίες συνεντεύξεις του Γ. Στουρνάρα- όσο και στην αγορά όπου το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής» ζει και βασιλεύει προσπαθώντας να μποϊκοτάρει οτιδήποτε οδηγεί σε αυτό που με μια λέξη ονομάζεται αναδιάρθρωση.

Διότι για τα μέλη του η «αναδιάρθρωση» πέρα από εξυγίανση του δημοσιονομικού προβλήματος, τα οδηγεί έκτος παιχνιδιού και τούτο βέβαια δεν αρέσει καθόλου. Επόμενο είναι λοιπόν το σύστημα να αντίδραση όπως μπορεί και με όσες δυνάμεις διαθέτει. Το κατά πόσο θα το καταφέρει θα το δείξει η ιστορία. Και μάλλον σύντομα…

Το τσουχτερό επιτόκιο της Intralot
Συναφές με το παραπάνω σχόλιο και αυτό για την Intralot η οποία πάρα το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης με τα βίας κατάφερε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο λίγο κάτω από το 10%.

Το γιατί είναι γνωστό και συνδέεται με το ρίσκο που συνοδεύει την χώρα και κρατά τα κεφαλαία μακριά. Και θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε με τι επιτόκιο δανείζονται σήμερα οι Ευρωπαϊκοί όμιλοι ακόμη και οι υποδεέστεροι των δικών μας βάση των μεγεθών και της δραστηριότητας. Μήπως δεν ξεπερνά το 4%…;

Μια συμβουλή στον Κιάμο
Επειδή μεγάλη κουβέντα έχει ξεσπάσει και πάλι μετά το περιστατικό με το μπουζουξίδικο στην Χαλκιδική και μια και ο συμπαθής καλλιτέχνης φαίνεται πως βγήκε στην αντεπίθεση λέγοντας πως δεν ευθύνεται για τίποτα και απλά ήταν τυπικός στο συμβόλαιο του με το μαγαζί, θα πρέπει να γνωρίζει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Διότι αν ένα οποιοδήποτε κατάστημα λειτουργεί παράνομα και συνεπώς εισπράττει παράνομα, τότε αυτές οι εισπράξεις είναι προϊόν οικονομικού εγκλήματος και μάλιστα μεγάλης αξίας. Όποιος δε αποδέχεται αυτό το προϊόν έστω και ως συμφωνημένη αμοιβή επί της ουσίας γίνετε αποδέκτης προϊόντος εγκλήματος. Παράβαση που συνήθως συνοδεύεται και με την κατηγορία του ξεπλύματος.
Τα υπόλοιπα είναι δικολαβίστικες μπαρούφες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By