Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το μήνυμα του Καραμανλή

Γιατί απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός από την ψηφοφορία για τα ψηφιακά κανάλια

karamanlis vouli

H απουσία του  Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή ψηφοφορία επί της ρύθμισης για τους παρόχους ψηφιακών εκπομπών ερμηνεύθηκε ως ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και προκάλεσε αίσθηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολλοί θυμήθηκαν την εποχή των «νταβατζήδων» και του βασικού μετόχου.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός -ο οποίος αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποστασιοποίηση- απέχει από ονομαστική ψηφοφορία. Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων χθες στη Βουλή συνεργάτες του παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για μήνυμα δυσαρέσκειας με πολλούς αποδέκτες.  Η ρύθμιση αυτή άλλωστε ακυρώνει το νόμο 3592/2007 της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ο οποίος προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» και για τις ψηφιακές συχνότητες. Επικαλούνταν πάντως ότι από ονομαστικές ψηφοφορίες απουσιάζει συχνά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως η στάση του κ.Καραμανλή συζητήθηκε πολύ, υπό το πρίσμα και του (αποτυχημένου) πολέμου, που είχε ξεκινήσει ως πρωθυπουργός στους «νταβατζήδες της διαπλοκής». Τον όρο είχε εισαγάγει ο ίδιος σε γεύμα με βουλευτές της Ν.Δ στον περίφημο Μπαϊρακτάρη στις 6 Οκτωβρίου του 2004.  «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας», είχε πει τότε.

Ακολούθησε η μάχη του βασικού μετόχου. Ο συγκεκριμένος νόμος περιόριζε στο 1% το όριο συμμετοχής φυσικών προσώπων στο μετοχικό καθεστώς ΜΜΕ, απαγόρευε τη συμμετοχή «παρένθετων» προσώπων και συγγενών τρίτου βαθμού στο μετοχολόγιο και την αγορά μετοχών από off shore εταιρείες, έπεσε όμως στο κενό μετά από ισχυρές αντιδράσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By